Kiborít a testvérem!

2010.05.31.
Van egy bátyám, akinek tönkrement a házassága. Nálunk lakik ideiglenesen, amíg a helyzet meg nem oldódik. A szüleim befogadták.
Azonban nincs jobb dolga, mint beszólogatni a barátaimnak. Az egyik barátnőmet nagyon zaklatja, akárhányszor idejön beszól neki, nem hagyja békén, mindig a testét nézegeti, a szokásos mondata: "jó a karosszériád"
Azt mondta tesóm, hogy mivel barátnőm már 19 éves nyugodtan mondhat neki ilyeneket.
Egy nagy frászt, már elegem van belőle. Attól, hogy neki bajai vannak, nem másokon kell levezetni, és nem kéne a barátaimat elüldözni. A barátnőm már alig mer idejönni!
Anya meg folyton védi, mert ő most nehéz helyzetben van. "Türelmesnek kell lennünk"-mondja, de nem fogom ezt sokáig tűrni. Hiába szólok rá, nem használ, mintha nem is hallaná, szekál továbbra is. PEDIG MÁR 37 ÉVES!!! Ő NEVEZI MAGÁT FELNŐTTNEK? 19 évesen nekem több eszem van.
Lassan betelik a pohár, és én kitörök, de akkor nagy balhé lesz! Nem tudom, mit képzel magáról. Ráadásul olyan laza, hogy majd' össze esik. Mindig úgy köszön, hogy "csőtészta", meg "na mivan sován magyarok?"
A múltkor beültem az autójába, teljesen megveszett. A kormányt rángatta ide-oda, a zenét maxra vette, majdnem beszakadt a dobhártyám. A kocsiből kinézve szapul mindenkit, hogy ilyen "cafka" meg "nagyseggű ..........".
Azt mondta nekem, hogy van pár dolog, ami nem tetszik a barátom/pasim viselkedésében. HÁT NEKEM IS VAN PÁR DOLOG, AMI NEM TETSZIK BENNE!! Mármint a tesómban.
Minden barátom kerüli, aki már ismeri, én is próbálom, de néha már a falba verném a fejem...
Nem tudom meddig bírom még, nem tudom, mit kéne csinálnom, hiába szólok neki, mit sem ér. Mert én még pisis vagyok a szemében, én ne mondjam meg neki, hogy viselkedjen. Hát eszméletlen!
Kérem adjon tanácsot! Anyának hiába beszéltem, ugyanazt mondta mindig.
Előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza a Kiborít a testvérem! kérdésre

Kedves Levélíró!
Valóban úgy tűnik, nem jelent megoldást, ha anyukád segítségét kéred, ezt neked kell vele rendezned valahogyan. Anyukád is biztosan látja, mi történik, de úgy érezheti, ő sem tudna mit kezdeni a bátyád viselkedésével, max. csak magára haragítja. Az a nehéz ebben, hogy ha már ennyi idős, és egyáltalán nem gondolja, hogy vele probléma van, akkor nem sok esélyt látok arra, hogy ő változni fog. És ha a környezetünk nem változik, akkor valahogyan nekünk kell önmagunkat átalakítani. Első lépésként próbálj meg mögé látni a viselkedésének, miért viselkedik ő úgy, ahogy viselkedik? Minden szörnyű viselkedés mögött egy szerencsétlen személyiség húzódik! Próbáld meglátni benne ezeket a gyengeségeket, hiszen pont azért viselkedik ilyen arrogánsan, mert komoly problémái vannak önmagával. Próbáld megérteni őt. És itt fontos megjegyeznem, az, hogy megérted őt, még nem ezt jelenti, hogy el is kellene fogadnod azt, amit csinál. De legalább értsd, hogy milyen problémák állnak az ő viselkedése mögött. Mitől lett ő ilyen?
Emellett pedig minden viselkedés addig tart, amíg van valamilyen hatása, eredménye. A bátyád mit akar ezzel a viselkedéssel elérni? Talán pont a központban akar lenni, a figyelmet felhívni magára, vagy téged direkt bosszantani (így éri el, hogy figyelj rá)? Ne menj bele ebbe a játszmába, ne add meg neki azt, amit el szeretne érni! Csináld máshogy, mint eddig, és ne engedd, hogy ekkora hatással legyen rád, hogy már a barátaid sem jönnek. Készítsd fel a barátaidat, mire számíthatnak, és nem fogja őket váratlanul érni. Ráadásul egyszer ezeknek a barátnőidnek is meg kell tanulniuk visszaszólni, megvédeni önmagukat… hát itt a ragyogó lehetőség!
Sok sikert és kitartást!
Ujpál Zsófia, pszichológus Ujpál Zsófia, pszichológus

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor