Nem találom magam, semmi önbizalmam, mit csináljak?

2009.07.08.
16 éves vagyok. Az a gondom, hogy nincs elég önbizalmam azt hiszem. A környezetemben mindenki jó valamiben, a barátaim és ismerőseim is megtalálták már önmagukat, vagy sportban vagy valami másban, de én meg nem csinálok semmit. Semmiben nem vagyok elég jó. Néha már utálom magam, mert egy csődtömegnek érzem önmagamat. Mit tehetnék? Kipróbáltam már néhány sportot,de egyik sem én vagyok igazán. Amit viszont megszerettem azt az egyet meg nem tudom folytatni sajnos. Kérem adjanak tanácsot!

Szakértőnk válasza a Nem találom magam, semmi önbizalmam, mit csináljak? kérdésre

Kedves Levélíró!

Mindannyian valamiféle tehetséggel jövünk a világra; életünk egyik feladata, hogy felfedezzük s kamatoztassuk velünk született adottságainkat. Önmagunkat, vagy a bennünk rejlő lehetőségeket felfedezni azonban csak hit, türelem, kutakodás, s megannyi próbálkozás árán lehetséges. Türelem kell saját magunkhoz: ahhoz, hogy legyen kitartásunk végigjárni saját utunkat. Hinni kell önmagunkban, hiszen valamiféle lehetőség mindenkiben adott. Rátalálni önmagunkra pedig csakis sok-sok nehézség, kudarc átélése után lehet.

Ne akard a többieket utánozni: próbálkozz olyan dologgal - nem feltétlenül sportra gondolok -, amivel más nem foglalkozik. A mozgás az élet, az egészség elengedhetetlen része, de nem kell feltétlenül e köré építened az érdeklődésed. Járj nyitott szemmel, nézz körül az interneten: számtalan olyan számodra is érdekes témát találhatsz, amitől igazán egyedinek érezheted majd magad. Meglátod, hamarosan eljön a te időd is - akár sürgeted, akár nem.

Csak kitartás! Kertész Tímea

Kapcsolódó cikkek


Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor