Idegesség a vezetés miatt

2019.05.27.
Kedves Doktornő/Úr!
Fiú vagyok, most tanulok vezetni. Az elején nagyon vártam, hogy végre beülhessek a vezetőülésbe, de az utóbbi időkben inkább feszült vagyok, ha arra gondolok, hogy órám lesz. A helyzet az, hogy pontosan magam sem tudom megmondani, hogy miért, de már napokkal azelőtt ideges leszek, hogy mennem kell. Az autóba beülve pedig remeg a lábam és a kezem. Nagyon szeretnék megtanulni vezetni, ezért sem értem, hogy miért stresszelek rá ennyire. Utóbbi panaszom egyébként az idő haladásával egyre inkább múlik, az órák végén már sokkal több önbizalommal kezelem az autót. Mindig megpróbálok ebből erőt meríteni, de már másnap elszáll az önbizalmam nagy része és a következő órán megint ugyanúgy ideges vagyok.
Az oktatóm rendes, de ha tippelnem kéne, akkor nagy eséllyel az ő jelenléte zavarhat. Ez persze furcsán hangozhat, mégis mintha tartanék attól, hogy valamiért kritizál majd, ezeket pedig lehet, hogy túlzottan magamra veszem. Sajnos túl érzékeny vagyok, attól tartok. Illetve lehet esetleg a gyenge szociális készségeim miatt okoz az Ő jelenléte nekem problémát. Egyébként Ő is tudja és szokta is mondani, hogy érzi rajtam az idegességet, de számomra ez is zavaró kicsit, nem szeretném, ha úgy tűnne, hogy miatta vagyok ideges.
Ezen kívül még arra tudok gondolni, hogy a sok stressz miatt van, amit többek között például az iskola is okoz.
Összességében én nagyon szeretnék vezetni, viszont ez a sok idegeskedés már a mindennapjaimra is kezdi rányomni a bélyegét. Reménykedtem benne, hogy egy ilyen új szabadidős tevékenység majd segít kiszakadni valamennyire az iskolai hétköznapokból. Azt kell mondjam, hogy sikerült, csak sajnos pont fordítva sült el, mint vártam.
Még két információ, amik lehet, hogy fontosak lehetnek; kézi váltós kocsin tanulok vezetni és az oktatóváltás egyéb okokból nem megoldható - meg ezt a megoldást én nem is nagyon pártolom.
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Szakértőnk válasza a Idegesség a vezetés miatt kérdésre

Kedves Levélíró! Az autóvezetés egy különleges helyzet, önmagában is okozhat feszültséget. Ha esetleg amúgy is hajlamos vagy lámpalázra, akkor meg különösen. Azon esetleg érdemes lehet elgondolkodni, hogy mi az az oktatódban, ami feszélyez. Egyébként meg nem baj, ha tudja, hogy mennyire ideges vagy óra közben, hiszen akkor tud leginkább segíteni. Javaslom hogy próbálj meg relaxálni az óráid előtt.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor