Pályaválasztási tanácsadás

2016.01.04.
Tisztelt
Mint mindenkihez hasonlóan, engem is a végső kétségbeesés vezérelt, hogy önhöz forduljak.
18 éves fiú vagyok. Sok minden érdekel. Érdeklődési területeim olyannyira szerteágazóak, hogy nem tudom mi az, ami igazán közel áll hozzám, mi az, ami nekem való. Jelenleg a joghoz vonzódom leginkább, de mivel nem kerülök kapcsolatba ezzel a szakterülettel, nem tudom, hogy valóban ez az én "asztalom". Nyáron a média iránt érdeklődtem, ennek érdekében el is mentem egy helyi rádióhoz, ahol gyakornok lehettem a nyári szünet alatt. Tetszett, most mégis azt érzem, hogy szívesebben merülnék el a paragrafusok világában. Félek is, állítólag keménydió az 5 éves osztatlan. De mi van ha kedvelném?!
További aggodalomra ad okot az - és talán ez az intenzívebb - , hogy Erdélyben élek, itt fogok érettségizni, amely némi bonyodalmat jelent a felvételi követelményeknél, ami ugyebár egy tárgy emelt szinten való teljesítését feltételezi. Mivel nem a magyarországi renszer szerint tanultam a különböző tárgyakat, kivitelezhetetlenné válik az emelt szinten való érettségizés a fennálló helyzet alapján. A kérdésem az lenne, hogy mi a megoldás egy ilyen szituációban? Mint külföldi jelentkező semmi esélyem Magyarországon továbbtanulni? Kihagyni évet nem tudom, hogy mennyire lenne jó ötlet. Nagyon szeretnék Magyarországon továbbtanulni.
Válaszát félve de azért izgatottan várom!
Óriási tisztelettel,
Erik

Szakértőnk válasza a Pályaválasztási tanácsadás kérdésre

Kedves Levélíró!

A pályaválasztásban minden esetben van némi rizikó, hiszen a szakmáról való sztereotípiák, előítéletek, korlátozott információk....stb. is befolyásolják. Ami a te esetedben azért könnyít a helyzeten, hogy legalább azt biztos, hogy "humán" irányban szeretnél továbbtanulni. Szerencsés lehet, ha csatlakozol az interneten olyan fórumokhoz, melyeken egyetemistákkal vagy frissebben végzett pályakezdőkkel fel tudod venni a kapcsolatot és kérdezhetsz tőlük. Érdemes lehet utánanézni, hogy az adott szakmával pontosan milyen státuszokban lehet elhelyezkedni, milyen szakosodási, specializációs lehetőségek vannak (akár diploma után is)...stb.

A jelentkezési- és felvételi feltételeket / követelményeket pedig legkönnyebben úgy tudod kideríteni, ha felhívod a szóbajöhető egyetemek, főiskolák tanulmányi osztályát. Ha szükséges, akkor az adott tantárgy Magyarországon használt tankönyvének a listáját is elkérheted, hogy kiegészítsd a külföldön tanultakat (ha szükséges).

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor