Miért kételkedem?

2016.01.04.
Tisztelt szakértő!
21 éves vagyok és már 2 éve van barátom akivel már az összeköltözésig eljutottunk. Teljesen harmónikus a kapcsolatunk, mindent megbeszélünk, természetesen vannak nézeteltérések, de melyik kapcsolatban nincsenek. Szóval elvileg minden rendben van, de néha kételkedem hogy tényleg csak én kellek e neki. Tudom legbelül hogy hülyeség, mégis van hogy napokig örlöm magam hülye gondolatokkal pedig semmi okot nem ad rá hogy ezt gondoljam (meglepetések, ajándékok minden ok vagy alkalom nélkül is vannak). És egy nap ezerszer elmondja az érzéseit. Ha van kicsi ideje munkahelyen hív vagy ír. Ha elmondom ezt neki, mert természetesen már beszéltünk erről mindig megnyugtat hogy hülyeség, és olyankor megnyugszom, mert tudom hogy soha nem hazudna nekem. De idővel mindig jönnek a hülye gondolatok pedig tudunk egymás minden lépéséről. Mondjuk arra is gondoltam hogy biztosan rossz tapasztalat miatt lehet ez mert előtte volt egy barátom aki nyiltan nem volt hűséges hozzám évekig (3). Nem akarom ezt a kapcsolatot elrontani a hülyeségeimmel mert tudom hogy igazán szeretjük egymást.
Előre is köszönöm a választ: Anna

Szakértőnk válasza a Miért kételkedem? kérdésre

Kedves Anna!

A kapcsolatok természetes velejárója lehet bizonyos fokú fenntartás a másikkal szemben, ami önvédelmi funkciót tölt be. Azonban,ha ez átnyúlik egy határon és bizalmatlanságban nyilvánul meg, az megmérgezheti a kapcsolatot, hiszen a féltékeny fél nem tudja élvezni a kapcsolat pozitívumait, a másik fél pedig folyamatos frusztrációt él meg azáltal, hogy sosem tud megfelelni a féltékenykedő párjának.

Valóban előfordul, hogy koárbbi negatív tapasztalatok generálják a viselkedést, azonban fontos, hogy az új kapcsolatbaban új alapkon építkezzünk. Érdemes lehet végiggondolni, hogy mi segítene neked megbízni a bartátodban és ezt közösen átbeszélni. Ha meg tudtok egyezni egy szabályrendszerben (pl. mindig telefonál, ha fél óránál többet késik...stb.), akkor már önmagában az is segíthet neked, hogy a barátod hajlandó ezt megtenni. Emellett előfordul, hogy önmagunk bizonyos szempontú alulértékelése miatt nem bízunk meg a másikban (pl. nem vagyok elégedett a testalkatommal: nem vagyok elég vonzó: mást fog keresni). Ilyenkor az önkép megerősítése is lehet cél.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor