Mit kéne tennem?

2015.10.23.
Tisztelt Szakértő! Végzős lány vagyok,nemsokára érettségizem az átlagom jeles szóval nagy a stressz, de az évek során egyre nehezebben birom elviselni magam.Van, hogy apró dolgokon is kitudok borulni vagy ha nem úgy sikerül valami, ahogy azt én elterveztem , és sírni tudnék ilyenkor dühös leszek, ugyerzem az erőszak lenne a legjobb stressz levezető. Sokszor belegondoltam miket tennék azokkal az emberekkel akik nagyon feldühítettek, persze nem csinálok semmit mert következményekkel járna és azt nem vállalom, csak elfolytom az érzéseimet.Emberek közt visszafogottabb kell hogy legyek mást kell mutatnom mint aki vagyok, mert mindig másképp néztek rám többször megkaptam hogy morbid vagy ijesztő vagyok nem a külsőm alapján.Nem szeretnék elriasztani senkit.Nem mindig vannak tiszta pillanataim, de fel tudom fogni hogy mit nem kené ,de mégis megteszem.Neha már semmit nem birok elviselni, probálkoztam vágással, de nem segitett nem is fajt de a vér látványát kifejezetten élveztem.Családon belüli gond nincs és nem is mondtam el nekik ,ők jelentik nekem a legnagyobb biztonságot és ki is akadnának ,ha megismernének teljesen.Kevésbé tudom kontrollálni már magam , gondoltam,hogy hangulajavítók segíthetnek, de nem vagyok benne biztos.Nem tudom miért van ez vagy, hogy mit kéne tennem?..remélem érthetően irtam le a problémám mert elég ellentétes érzések feszítenek és igy nehéz volt megfogalmaznom.A választ előre is köszönöm.

Szakértőnk válasza a Mit kéne tennem? kérdésre

Kedves Levélíró!

Minden ember, főleg a serdülőkorban, küzd a negatív érzéseivel, mert idő kell hozzá, amíg megtalálja a megfelelő csatornát, ahol a feszültség levezethető anélkül, hogy az élete más területei (akár a kapcsolatai, akár a teljesítménye...stb.) sérülnének vagy csökkenének. A hangulatingadozás, az érzelmek kontrollálásának a nehézsége szintén velejárója lehet a serdülőkornak, illetve nagyon jól látod, hogy folyamatos stressz során ez fokozódhat. Az emberek érdeklődése pedig más és más: ha nem vonzódna senki az ijesztő dolgokhoz pl. senki nem nézne horrorfilmeket. Ezek önmagukban kezelhető "problémák", csupán mindennek meg kellene találnod a megfelelő idejét, helyét, társaságát. Fontos lenne, hogy legyen olyan környezet, ahol önmagadat adhatod, ahol felszabadult lehetsz, és nagyon fontos lenne, hogy a belső feszültséged levezetésére olyan módot találj, amivel nem okozol kárt (sem magadnak, sem másoknak): ilyen lehet pl. valamilyen sport (akár küzdősportok vagy ezek aerobic-os változatai, futás...stb.)

Ha ezek hatására azonban nem enyhülnek a problémáid, akkor javaslom, hogy még az érettsségit jóval megelőzően keress fel személyesen egy pszichológust, hogy megelőzhesd, hogy a feszültséged az előmeneteled rovására menjen.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor