Iskolai kirekesztés.

2015.10.13.
Tisztelt uram/hölgyem!
Olvastam már a kamaszpanasz.hu oldalán ebben a témában cikkeket, azonban nem igazán akarnak megoldódni a problémáim. Mivel bízom önökben az önök által közölt cikkek alapján, ezért szeretném tanácsukat kérni.
Gyakran érzem osztálytársaim felől negatív kisugárzásukat, pedig nem csinálok mást, csak figyelek és érdeklődök az órán. Csak, hogy egy példát mondjak, irodalom órákon általában van véleményem és megfigyelésem az elhangzottakról és ezeket kézfeltétel, majd felszólítás után közlöm is a tanárral (általában jókat mondok). Ekkor viszont valamilyen okból kifolyólag furcsa nevetgélés, "susmusolás" indul el néhány padsorban, majd észreveszem, hogy furcsán mosolygó, gúnyos vigyorgó fejek pillantanak felém, kerülve a szemkontaktust, vagy azt még megerősítvén jön a "Mit nézel?" kérdés.
Úgy gondolom eleget szenvedtem már miattuk. Korábbi években próbáltam idomulni, alkalmazkodni hozzájuk, változtatni magamon, ám ez csak rosszul sült el. Most végzős vagyok és 5 év alatt nem sikerült egy normális baráti kapcsolatot kialakítanom. Nem tudom, miben változhatnék még. Kétségbe ejt a helyzet, mert nincs senki akitől segítséget kérhetnék, barátkozhatnék, megértene, ismerne, eljárna velem akár egyszer-egyszer moziba vagy ide-oda. A "mai fiatalsággal", ahogy az idősebbek nevezik, nincs közös témakör, amiben jól eltudnánk csevegni, beszélgetni. Inkább kerülnek, mint valami betegséget.
Ilyenkor mit kéne tennem? Teljesen leigázottnak érzem magam, pedig tudom, hogy nem kéne.
Várom mihamarabbi válaszuk.

Szakértőnk válasza a Iskolai kirekesztés. kérdésre

Kedves Levélíró!

Előfordul, hogy olyan közegbe kényszerülünk, ahol a pozitív tulajdonságaink nem pozitívan értékeltek, mert a szociális környezetnek más az értékrendje, függetlenül attól, hogy az társadalmilag elfogadott vagy elutasított "érték"-e. Ilyenkor, ha nem tudunk ebből a közegből kilépni és nem tudunk vagy nem akarunk alkalmazkodni, akkor érdemes egy olyan másik közösséget keresni, ahol pozitív visszajelzéseket kapunk, elfogadnak, közelebbi kapcsolatokat is ki tudunk alakítani. Ilyen társaság általában valamilyen közös érdeklődési terület alapján alakul ki. Javaslom, hogy próbálj az iskolán kívül ilyen közeget keresni. Ha sikerülne ilyen formában kialakítani 1-2 baráti kapcsolatot, akiktől megkaphatnád az odafigyelést, akkor könnyebb lenne talán ezt az utolsó iskolaévet végigcsinálni. A következő tanévben az új közösségben pedig tiszta lappal indulhatsz. Emellett érdemes lehet végiggondolni azokat a visszajelzéseket, melyeket az osztálytársaidtól kapsz, hogy melyek lehetnek azok a viselkedésmódok, melyek ellenérzést váltanak ki belőlük, miért, és tudsz-e, akarsz-e ezek közül bármelyiken is változtatni.(A leírtak alapján pl. megéri-e kevesebbet megnyilvánulni a tanórákon annak érdekében, hogy kevesebb rosszalló tekinetet kapj, miért idegesítheti a többeieket ez a viselkedésforma, ez a hozzáállás.)

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor