Fóbia, Önbizalomhiány

2015.06.10.
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
Azért fordulok Önökhöz, hogy segítséget kérjek a problémáimmal kapcsolatban. Többször gondolkodtam rajta, hogy mitől alakulhattak ki, vagy hogyan lehetne változtatni rajtuk, végül úgy döntöttem, hogy szakember segítségét kérem. A következőkben megpróbálom ezeket összeszedni.
Ha nem is napi gyakorisággal, de gyakran előfordulnak bizonyos "stressz" helyzetek a mindennapok során. Például ha spontán kell több ember előtt beszélnem, vagy ha sokan rám figyelnek valamivel kapcsolatban. De előfordult már akkor is, amikor utcán/buszon mellém állt vagy ült egy lány (függetlenül attól, hogy tetszett-e vagy sem). Ezek a helyzetek általában bőrpírrel (legtöbbször arcon, néha kezen) és hirtelen jött izzadással járnak (tenyér, mellkas, láb).
Sajnos elég kellemetlenül érnek az alábbi helyzetek, ezért inkább kerülöm őket, és már egy fóbiává nőtte ki magát (talán eritrofóbia).
Ha véletlenül hasonló helyzetbe kerülök, és a körülöttem levők is észreveszik, hogy kellemetlenül érzem magam, akkor ez elvesz az önbizalmamból. Részben kicsit elfogadom a helyzetet, hiszen nem tudok ellene tudatosan tenni, ezért is keresek rá megoldást.
Mivel kerülöm a fentebb említett helyzeteket, kialakultak pótcselekvések is. Az utóbbi időben gondolkodva rájöttem, hogy mind-mind a fenti fóbia miatt alakultak ki. Olyanokra gondolok, mint köröm rágás, egy-egy rutinszerű feladatnál kényszermozgások. Gondolom, ha a fóbia elmúlna, talán ezek is elmúlnának. Tehát mindent odatudok visszavezetni, sorrendjüket tekintve is a fóbiát tapasztaltam először, majd köröm rágás, kényszermozgások, pár hónapja kézremegés is jelentkezett súlyosabb esetben. Szerencsére ez utóbbit már nem tapasztalom.
Összességében emiatt egyik oldalról folyamatosan vesztem az önbizalmamat, hiába nyerek más oldalakról.
Lehetőleg gyógyszer nélkül szeretném "befoltozni" a zsáknak ezt a lyukasan maradt oldalát.
Előre is köszönöm a szíves segítségét, valamint a rám fordított idejét!
Tisztelettel: H. László

Szakértőnk válasza a Fóbia, Önbizalomhiány kérdésre

Kedves László!

A szociális helyzetek sok emberben keltenek feszültséget, melyek az általad is felsorolt vegetatív tünetekkel járnak többnyire. Ezek "kezelésére" mindenki más technológiát fejleszt ki.A megoldási módok pedig az alap-személyiségünktől függennek és az önbizlaom erősítésével, illetve más megoldási módok kialakításával eltűnhetnek vagy gyengülhetnek. Jó ötleted volt, hogy segítséget kérsz ehhez. A pszichológusok nem írnak fel gyógyszert (és a leírtak alapján feltehetően nem is lenne indokolt), tehát javaslom egy kolléga személyes felkeresését, aki segíthetne feltárni a "fóbiád" kialakulásának hátterét, illetve segítene más feszültségcsökkentő viselkedésmódok kialakításában.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor