Lehet valamilyen pszichés vagy lelki betegségem?

2014.08.28.
Gyakran vannak hangulat ingadozásaim, van amikor a teljesen boldogtól a teljes letargiáig süllyedek. 12 éves voltam, amikor semmiféle előjel nélkül arra gondoltam hogy meg akarok halni. 13 évesen kétszer is meg akartam magam ölni. Nagyon szomorúnak, és dühösnek éreztem magam előtte. Legelső alkalommal volt pár zene, amit ha hallgattam olyan boldognak éreztem magam hogy akkor arra gondoltam szívesen meghalnék. Boldogságomban. (?!) Észre vettem, hogy van amikor teljesen felpörgök, és nem tudom kontrollálni ezt a viselkedésformát; infantilisen és hiperaktívan viselkedem, agy és szómenésem van, szinte majd kicsattanok az energiától, több kilométert letudok futni megállás nélkül. A barátaim csak nevetnek ilyenkor. Nemrég, azt hiszem 2 hete volt egy ilyen időszakom, ami most fejeződött be. Egyik napról a másikra, szomorúbbnak érzem magam, a beszédhez is fáradt vagyok. Jobb szeretek a szobámban ülni, de még facebookon sincs kedvem beszélni a barátaimmal. Most fogok menni középiskolába. Előtte általánosban, volt hogy a társasági életem csak úgy pörgött, aztán nem volt kedvem a többiekkel beszélgetni, jobb szerettem csak ülni, magamnak, elvoltam mint a befőtt. Ezt egy évvel ezelőtt vettem észre zene hallgatás közben, hogy képes vagyok kizárni a külvilágot, mostanában zene nélkül is. Olyankor csak ülök, vagy fekszem, és érzékelem a külvilágot, de nem reagálok rá, )van amikor nem érzékelem). Sokszor összeakad a nyelvem beszéd közben, és amiatt nagyon szégyenkezem. A boldog és a melankolikus állapotok váltják egymást, több havonta, van hogy hetente, Nem tudom miért, és egyre zavaróbb.
A barátaimmal nem merek mindenféléről beszélni, és ide sem merem leírni, mert az unokatestvérem beszélt arról, hogy a telefonokat lehallgatják, még kikapcsolt állapotban is, és a készülék kameráit is tudják irányítani, emiatt félek. Egyre több dologtól félek mostanában, pedig régebben nem voltam félős. Félek, hogy a barátaim haragszanak rám.
Amikor meghallottam, hogy augusztus 19-én a föld lakossága természeti erőforrásainknak már akkora részét felélte, amit a természet nem tud helyre állítani, azóta félek, hogy csak egyre rosszabb lesz. Többet nem írok mert, így is sokat elárultam.
De eltértem a tárgytól.
Elfelejtettem írni; most 14 éves vagyok.

Szakértőnk válasza a Lehet valamilyen pszichés vagy lelki betegségem? kérdésre

Kedves Levélíró!

Szerintem a sok félelem és a hangulatingadozásaid miatt mindenképpen érdemes lenne személyesen is beszélned egy pszichológussal vagy pszichiáterrel! Felmerülhetnek a tüneteid hátterében olyan pszichés zavarok, melyeket érdemes lenne megpróbálni kezelni, hogy kiegyensúlyozobban működj az életedben és a sok szorongás is enyhüljön! Beszélj a szüleiddel és kérjétek meg a háziorvosodat, hogy segítsen ebben!

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor