Szociális fóbia

2014.05.13.
18 éves fiú vagyok,mindig is féltem az emberektől , idegenekkel való beszélgetéstől, egyszóval a szociális dolgoktól.Iskolába szinte egy barátom se volt ,senkihez se mertem szólni,14 éves korotol lettek barátaim ,ahogy őket jobban megismertem egy év után kb ,megynyiltam, velük merek önmagam lenni,velük nincsenek szorongásaim,de mikor egyedül kell mennem boltba, vagy ilyenek akkor félek és pl a telefonálástól egyenesen rettegek. A barátaimmal sokat szoktunk szorakozni , alkoholt inni és egyre gyakrabban ittunk és akkor ugy éreztem nincsennek ezek a szorongásaim,megkönnyebbült voltam, és a baj hogy egyre többször iszok, alkoholba menekülök, és ez már odáig fajult hogy ittasan mentem be iskolába és ki is akartak rugni.Osztályból sem szoltam senkihez , csak ma volt hogy ugy alakult hogy együtt ittam velük és akkor összebarátkoztunk, és jókat bezsélgettünk,de amikor kezdtem kijózanodni, szinte már rá se mertem nézni megint jött ez a félelem és nemtudom mi lesz ha legközelebb találkozunk,megse merek szolalni pedig szeretnék barátkozni,de ez az egész szociális fóbia tönkre teszi az életem,nyomorultnak érzem magam,egy senkinek.. régen gondolkoztam hogy segitséget kérjek csak az orvoshoz is félek elmenni , a másik meg hogy nagyon gyógyszer ellenes vagyok,nem akarom mérgezni magam.
Nem tudom mit tegyek, hogy gyözzem ezt le magam?

Szakértőnk válasza a Szociális fóbia kérdésre

Kedves Levélíró!

Attól még, hogy gyógyszert nem akarsz szedni, kérhetsz bátran segítséget! Hatékony pszichoterápiás módszerek léteznek a szociális fóbia kezelésére. Fordulj pszichológushoz!

Sajnos úgy tűnik, az a helyzet a szorongásoddal, hogy az alkohol rövid távon tényleg vonzó eszköz lehet, hogy jobban érezd magad. Ugyanakkor, azt gondolom, ez is egy módja annak, hogy "mérgezd" magad és az életedet. A szervezetedre kifejtett károd hatásokon kívül komolyan akadályozhat a későbbiekben abban, hogy olyan életet alakíts ki magadnak, amilyet szeretnél. Talán érdemesebb lenne megpróbálnod más eszközzel harcolni a szorongás ellen és ebben rengeteget tudna segíteni egy pszichológus. Addig is, tekintve, hogy a szorongás akkor erőteljesebb, amikor ismeretlenebb terepen mozgunk, azt javaslom, próbálj meg kisebb lépésekben szembenézni a félelmeiddel. Az, ha nem mész be a boltba, nem telefonálsz, nem beszélgetsz józanul az osztálytársaiddal, hosszú távon hozzájárul a szorongás fennmaradásához. Ezzel szemben, ha veszel egy nagy levegőt és megteszed ezeket a dolgokat, kiderülhet róluk, hogy meg tudsz velük küzdeni, nem is olyan szörnyűek, sőt, akár még pozitív élményeket is adhatnak. Így aztán a szorongásod is enyhülni fog.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor