Elüldözöm a barátomat !

2013.11.17.
Kedves Doktornő!
18 éves lány vagyok, és egyáltalán nem vagyok magabiztos. Csúnyának és butának érzem magam, gyűlölök mindent ami én vagyok, és a helyzet egyre jobban romlik. Elkezdtem sportolni, ami egy ideig segített, de a hatása már elmúlt. Sokszor történik olyan, hogy csak belenézek a tükörbe és fél órát zokogok. Már olyan is volt, hogy megláttam egy gyönyörű lányt a buszon és elkezdtem sírni. Mindig másokhoz hasonlítom magam, és nem tudok leállni. A tanulásomra is kihat mindez. Próbáltam beszélni a szüleimmel és a barátaimmal is, de csak egy jót röhögtek rajtam, vagy bolondnak tituláltak. A legrosszabb az, hogy a páromat már nagyon zavarja a viselkedésem és elszomorítja. Nagyon szeretnék változtatni a helyzeten de nem tudom hogyan! Egyszerűen csak elakarom fogadni magam és újra boldog akarok lenni. A pszichológus viszont kivan zárva, mivel félek, hogy kiröhög, plusz anyukának mikor mondtam, hogy szeretnék menni valakihez, még jobban kinevetett. Kérem segítsen!!!

Szakértőnk válasza a Elüldözöm a barátomat ! kérdésre

Kedves Levélíró!

Először is szeretném megosztani veled, hogy a leveledet olvasva eszembe sem jutott kinevetni téged, sokkal inkább az járt a fejemben, hogy mitől válhatott ilyen nagyon negatívvá a magadról kialakított képed és hogy mit lehetne tenni annak érdekében, hogy jobban érezd magad a bőrödben. Pszichológus vagyok, az ember működése, pontosabban a probléma érdekel és annak a megoldása, mivel ezt tanultam éveken keresztül. Az pedig, ha kinevetlek, nemigen tud előrébb vinni ebben a folyamatban. Ebből kiindulva, el tudom képzelni, hogy más pszichológusok is hasonló nézőpontból közelítenek afelé, aki segítségért fordul hozzájuk, ráadásul még eszközökkel is rendelkezünkk ahhoz, hogy hatékony segítséget tudjunk nyújtani. Gondold át, kérlek!

Azt írod, "gyűlölök mindent ami én vagyok". Ez eléggé szélsőségesen negatívan hangzik és nagyon rossz lehet ilyen gondolatokkal lenned. Fontos azonban szerintem, hogy ez egy nézőpont és talán vannak más nézőpontok is. A világ dolgai, ha körülnézel, általában sosem teljesen feketék vagy fehérek, negatívak vagy pozitívak. Van rengeteg átmeneti árnyalat is, még ha kicsit nehezebb is észrevenni őket a feltűnőbb szélsőségek mellett. Gondolom, a párod sem véletlenül van veled, hanem talált benned szeretnivaló dolgokat! Próbálj kicsit tudatosabban pozitív dologkat keresni te is önmagadban és a világban, még ha a negatívakra könnyebben figyelsz is oda!

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor