Kedves KamaszPanasz!

2013.08.19.
Nekem bizonyos mértékű gátlásaim vannak. Egy egyáltalán nem komoly "kapcsolatomban" a fiú azt mondta, hogy löttyedtek a melleim, pedig szerintem nem is azok. Akkor 13 éves voltam, persze, hogy nem voltak akkorák, mint egy 20 évesnek,és alakulgattak. Most 16 éves vagyok és még mindig nem nagyok és nem szeretem őket, mert kicsik. A mostani barátommal már nagyon szoros a kapcsolatunk, már másfél éve tart, és egyszer egy veszekedés közben azt mondta, túl kicsik a melleim... Máskor is mondott ilyet, de nem pont így, hanem hogy lehetnének nagyobbak stb. Szex közben én csak úgy tudom jól érezni magam vele, ha minimum a melltartóm rajtam van, anélkül egyszerűen nem tudok felszabadulni, hirtelen nem érzem jól magam. Azt mondta, akkor azt csak azért mondta, mert ideges volt,de igazából nem gondolta úgy. Én próbálom elhinni neki, de akkor sem tudok levetkőzni előtte teljesen. Én nem szeretem a melleimet, utálom őket és szégyellem előtte, hogy olyanok, amilyenek, ezért nem tudok levetkőzni előtte. Hogyan tudnék túllépni ezeken a gátlásokon? Hogyan tudnám elfogadni őket olyanoknak,amilyenek, és ne gondolkodjam azon, hogy vajon neki megfelelnek-e?
(Kérem, ne publikálják a levelemet.) A választ előre is köszönöm!!

Szakértőnk válasza a Kedves KamaszPanasz! kérdésre

Kedves Levélíró!

A feltett kérdések nyilvánosan olvashatók, de név vagy bármi egyéb ismertető nélkül jelennek meg.

A szorongásod eltúlzott, ezt valószínűleg te is érzed. Biztosan nem esett jól, hogy 13 évesen (amikor az ember egyébként is érzékenyebb a környezet visszajelzéseire) ilyen bántó kritikát kaptál. Ha átgondolod, egy kislány melle sokféle lehet, de löttyedt semmiképpen sem. A mellek megereszkedése jóval későbbi életkorra tehető.

Azt is megértem, hogy bár próbálod megbocsátani a barátod "beszólását", ez nem sikerül. Nagyon elevenbe tapintott, és nem is igazán értem, hogy bármilyen vita hevében hogyan lehet ilyesmit a párunk arcába vágni. Nagyon buta dolog volt még akkor is, ha tényleg az a véleménye, hogy lehetnének nagyobbak a melleid. Gondolom, te is tudsz olyat mondani rajta, ami lehetne egy kicsit kisebb vagy nagyobb, vagy másmilyen.. Nem vagyunk tökéletesek, de ha igazán fontos a párunk, akkor lehetőleg a pozitívumokat hangsúlyozzuk és nem a hibákat.

Próbálj ezen gondolkodni, és megpróbálni elfogadni magadat. Esetleg a fürdőszobában nézd meg magad ruha nélkül és rá fogsz jönni, hogy még ha látsz is magadon "hibákat", vannak kifejezetten szép, formás testrészeid is. Próbáld magad egy az egyben szemlélni, és elfogadni. Ha sehogy sem sikerül átlépni a porblémán, fordulj pszichológushoz.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor