furcsa anya...

2013.05.16.
Kedves Dr. Nő!
Anyukám mostanság olyan furcsa. Mindig ideges, és minden szavamat kiforgatja. Meg mindenbe beleköt, de tényleg mindenbe. Van olyan, hogy megkér porszívózzak föl. Oké megcsinálom. Mosd föl a teraszt! Söpörd le a teraszt! Tegyél rendet a szobádban! És én mindent megteszek, és megpróbálom megőrizni, a hidegvérem, pedig szívem szerint visszakiabálnék neki, hogy csinálja meg Ő!
És már elegem van abból. hogy hazaér és rögtön elkezd pattogni, hogy mit csináljak, de Ő addig számítógépezik. Igazából fősulira jár, és mindig ideges, hogy megkapja a munkát. (pedagógus) Meg most kaptunk két nyuszit, de csak átutazóban vannak itt egy hétre, és azokra is mindig ideges. Hogy nem szedek nekik füvet, és hogy persze ezt is neki kell. Közben meg sokat törődök velük, kiveszem Őket, etetem,-itatom stb. A másik meg az, hogy én nagyon szeretek lovagolni, és mindig azzal jön, hogy a jegyeim nem olyanok, hogy elmehessek. (egy fél óra kocsival az út) 3-4 es tanuló vagyok, és mindig a jegyeimmel jön. De Ő meg azt szeretné, hogy járjak Atlétikára, és így járok is. És akár milyen szarul állok arra bezzeg mindig elenged. De én nem kérek sokat, csak havonta két lovasedzést, de nem nem engedi. És akár mit csinálok, mindenbe beleköt. Mindent kipróbáltam már, mindig normálisan beszélek vele, akárhogy kiabál, pedig már remegek a dühtől. És elegem van abból., hogy mindig minden az én hibám, és ha Ő kér valamit, én pattanjak, de ha én magasról leszarja.Van egy bátyám, és vele egyáltalán nem ilyen. (11.-es.) Ő is 3-4 -es tanuló, de Őt mindig elengedi a haverjaival bulizni, pedig olyankor 1-2 ezer forintot is kér. Mit csináljak? Elegem van belőle!

Szakértőnk válasza a furcsa anya... kérdésre

Kedves Levélíró!

Az alapján, amit írsz, úgy tűnik, anyukádnak mostanában sok problémája van, talán kicsit túl is van terhelve és emiatt ideges. Ilyenkor az ember hajlamos rá, hogy elsősorban önmagával legyen elfoglalva és azzal, hogy levezesse a feszültségét. Így figyelmen kívül hagyhatja mások szempontjait. Biztos vagyok benne, hogy ettől még ugyanúgy szeret téged, nem szándékos bánt téged és figyel rád kevésbé! Talán észre sem veszi, hogy te is milyen feszült vagy ebben a helyzetben. Azt gondolom, az, ha igyekszel megfelelni neki és elérni, hogy ne legyen oka idegeskedni otthon, az eddigi eredményeid alapján, nem feltétlenül a legjobb stratégia, hiszen úgy tűnik, anyukád annyira ideges, hogy mindenképpen talál rá okot, hogy "belekössön" valamibe. Így pedig belekerülsz egy ördögi körbe, te is feszült leszel attól, hogy nem tudsz neki megfelelni és ő is ideges marad.

Szerintem érdemes lenne kicsit határozottabban kiállnod magadért vele szemben! Hangsúlyozd, hogy megérted, milyen nehéz időszakon megy át, szeretnél segíteni, szívesen is segítesz, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükséged arra az anyukádra, aki figyel rád, elismeri, ha valamit jól megcsinálsz és segít, hogy olyan tevékenységeket is végezhess, melyek fontosak a számodra! Mondd el anyukádnak nyugodtan, lényegretörően, hogy mi zajlik benned! Kérdezz rá határozottan a lovaglásra, mondd el, hogy ez milyen fontos neked és kérdezd meg, mit tudnál tenni azért, hogy megengedje!

Igyekezz emellett kicsit határozottabban átgondolni, hogy neked milyen érzéseid és gondolataid vannak! Ne engedd, hogy rád is átragadjon anyukád feszültsége, hanem vedd észre, ha benned esetleg más érzések vannak! A saját feszültségedet pedig igyekezz levezetni, akár intenzívebb sportolás vagy naplóírás formájában!

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor