hajsimogatás, ujjtördelés

2013.04.27.
Tisztelt szakértő!
A középső lányom, aki 11 éves egy éve tördeli az ujjait. Először a lábujján kezdte, most már a kezén is. Ha nem a kezét tördeli, akkor a haját fötri, és ha rászólok, csak még jobban csinálja. Nagyon érzékeny lány, mindenre rezdül, de most már kicsit aggódom. Tavaly előtt költöztünk fel Budapestre egy kis faluból.
4. osztályban láthatóan nem illeszkedett be az új osztályba, a tanárok is jelezték, hogy sokat sirdogál egyedül(akkoriban halt meg a nagymama), vagy hogy ha hozzászólnak, mindenkit megbánt. A tanárokkal beszéltem, mondtam hogy legyenek türelemmel, nem viseli jól a változást és éppen gyászol. Az év végéig teljesen elkülönült a többiektől, így iskolát váltottunk. Viszont egy erősebb iskolába került, ahol teljesíteni kell bizony, vizsgákra készülni, stb. A tanulmányával nincs probléma, kitűnő tanuló, azonban itt is úgy tűnik, hogy nem talál barátokra. Nehezen fogad be új embereket, nem szeret ismerkedni, és most hogy már kezd év vége lenni, nagyon aggódom, hogy mi lesz a sorsa, mert ha eddig nem fogadták be, ezentúl célponttá fog válni.
Megpróbáltam leülni vele beszélni, hogy érzi magát, de alapvetően nem egy kommunikatív gyerek, inkább befelé forduló.
Mit javasol, mit tegyek a gyermekemmel? Vigyem el szakemberhez?
Félek attól, hogy a lányom ebből valami rosszat érezne meg, nagyon jó érzéke van ahhoz, hogy megérezze, ha valami nincs rendben. Nem akarok még jobban rontani a helyzetén.
Roppant intelligens, magas EQ-val rendelkezik, sokkal érettebb a korabeli gyerekeknél. Talán emiatt is lóg ki a sorból. Nem egyszer fordult már elő, hogy a tanárai is olyan feladatokat bíztak rá, ami a képességeihez mérten elfogadható lenne, de a kora miatt én azt gondolom, hogy nem kell idősebbként kezelni, még akkor sem, ha ő erre vágyik. Mi a teendő ilyenkor, amikor egy kis "zseni" csöppen a családba? Úgy érzem, nincs eléggé leterhelve, foglalkoztatva, de nem tudom, hogyan elégíthetném ki a szükségleteit.
Köszönöm a válaszukat.
Nagy Mariann

Szakértőnk válasza a hajsimogatás, ujjtördelés kérdésre

Kedves Mariann!

Azt gondolom, a kislányának elsősorban lelki szinten van problémája, így azzal kellene kezdeni valamit. Az, hogy ilyen intelligens, nagyon jó dolog, de könnyen terelheti őt is és Önöket is abba az irányba, hogy racionális oldalról közelítsék meg a kérdést. Szerintem az, ha a képességeit jobban ki tudná használni, sok sikerélményt adhatna neki, de talán el is terelhetné a figyelmet életének arról a területéről, mellyel problémája van. Úgy tűnik, nem igazán sikerül beilleszkednie a kortársai közé, nehezen boldogul az emberi kapcsolatokkal és az, hogy tördeli az ujjait és a piszkálja a haját, fokozottabb belső szorongás, feszültség jelenlétére is utalhat. Ezekkel kellene mindenképpen foglalkozni. Beszélgessenek vele az érzéseiről, félelmeiről, vágyairól és segítsenek neki abban, hogy kisebb, elérhető, reális célokat kitűzve megpróbáljon olyan irányba haladni, hogy jobban érezze magát az iskolában és barátokat szerezzen. Segíthet, ha közösen kitalálnak valamilyen feszültséglevezető technikát, ami lehet akár intenzívebb sportolás, naplóírás vagy az érzések képben, zenében történő megjelenítése is.

Azt gondolom, a kislánya így is pontosan tudja, hogy valami nincsen rendben, hiszen nap mint nap szembesül vele. Talán neki is könnyebb lenne, ha ki lenne mondva, hogy bár most nem érzi jól magát, kaphat segítséget ahhoz, hogy ez változzon és megtalálja a helyét a közösségben. Beszéljenek vele erről, kérdezzék meg, miben tudnának segíteni és ajánlják fel, hogy keresnek egy pszichológust.

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor