Problémák otthon

2013.04.15.
Üdvözlöm!
Tanácsot szeretnék kérni, mit kezdhetnék ezzel a problémával.
Röviden az egész:
18 éves fiú vagyok. Van egy 12 éves lány testvérem. Édesanyánk egyedül nevel minket. Az elmúlt 3 évben a testvérem nagyon megváltozott, beképzelt, nagyképű lett. Édesanyám pedig mintha, csak vele törődne, kivételezik vele. Ezt már megmondta több közelebbi rokon(nagyszülők, kersztszülők). Elég sok vita van családban, és úgy vettem észre, hogy a testvérem minél jobban szeretne az édesanyámra hasonlítani, ezért szinte mindenkivel bunkón, beképzelten viselkedik, akivel az anyámnak problémája van. Nagymamámmal szinte nem is beszél, csak akkor, ha kell neki valami. A kivételezés megnyilvánul nagyon sok mindenben, pl. zsebpénz (nekem nem ad, neki tiutokban mindíg, viszont azt mondja, hogy neki sem ad), ha kell testvéremnek valami, akár egy kis nyalóka, édesanyám már ugrik és fut az üzletbe. Talán ez azért is lehet, mivel kiskoromban se volt valami rózsás a helyzet. Édesapámmal nagyon jó kapcsolatom volt és keresztszüleimmel sokkal jobb, mint a saját anyámmal. És úgy vettük észre, hogy e miatt az anyám féltékeny, és így bosszulja meg. Olyanokat is megtudtam, nagyszüleimtéol, hogy mikor megszülettem anyámnak "nem tetszett", hogy én fiú vagyok és nem lány. Amikor pedig megszületett a testvérem, akkor úgymond félredobott.
Többször próbáltam már vele beszélni erről, de ő csak a magáét állítja, ő nem kivételezik stb. és Elég sok vita van köztünk, legtöbbször a testvérem miatt, aki annyira beképzelt, lenéző a korához képest, hogy azt már nem lehet elviselni.
Mit tanácsol, mit tehetnék ez ügyben? Eléore is köszönöm!
Üdv!

Szakértőnk válasza a Problémák otthon kérdésre

Kedves Levélíró!

Az alapján, amit írsz, kicsit úgy tűnik, mintha a mélyebb háttere a mostani problémáidnak az anyukáddal való kapcsolatod problematikussága lenne. Azt érzed, félre dobott, mást részesít előnyben, stb. Azt gondolom, érdemes lenne ezzel kicsit mélyebben foglalkoznod túllépve a problémák látható megjelenésén, miszert a testvéred beképzelt és lenéző. Írjál magadnak az anyukáddal való kapcsolatodról, szedd össze, hogy milyen érzéseid és gondolataid hátteréül szolgálhatott gyerekkorodban, melyek most is veled vannak és irányítják a működésedet. Próbálj úgy beszélgetni anyukáddal az érzéseidről, hogy elmondhasd neki őszintén, mit szeretnél a konkrét történések szintjén megkapni tőle és hogy megtudd, neki milyen emlékei vannak rólad, hogyan is viszonyul hozzád valójában. Igyekezz kicsit függetlenedni ettől a helyzettől érzelmileg, ne engedd, hogy túlságosan befolyásoljon és akadályozzon a céljai, vágyaid elérésében!

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor