Ki a barát? Mit lehet elmondani egy barátnak?

2013.02.25.
Én egy 18 éves lány vagyok,és mindig is problémáim voltak a barátkozással.Igazából azt hiszem sosem voltak barátaim és nem tudom mit lehet elvárni egy baráttól, hoyan kell viselkedni egyáltalán mi mindent lehet megbeszélni vele? Azt hiszem ezt igy most nagyon röhejes olvasni.. de én teljesen tanácstalan vagyok és volt már nagyon nagy csalódásom azért mert a lány akivel barát akartam lenni vagyis azt hittem hogy barátnőm azt mondta nem tudok bánni az emberekkel.. elveszitettem. Azóta még rosszabb. Van megint egy csaj akit nagyon megkedveltem. Azt hiszem nekem bármit elmondana.. vagyis a legrosszabb csalódását is elmondta nekem, olyan is volt hogy én voltam az első akinek elmondta hogy melyik fiúval szeretne összejönni.. Akkor ő barátnak tekint? Vagy legalább mondhatjuk azt hogy arra fele halad...? A Baj az hogy én amiatt a bizonyos csalódás miatt nagyon más lettem, egyszerűen mindig úgy érzem hogy zavarok mindenkit, ezt a lányt is és nem merem keresni a társaságát... De emiatt keveset beszélünk, amikor összeszedem magam és odamegyek hozzá meg persze jön ő is csak azt hiszem sokszor látja rajtam hogy nincs minden rendben és lehet hogy sokszos nem is érti hogy miért nem megyek oda hozzá és mostanába kicsit furcsa , távolságtartó.. Nem tudom mit tegyek nem akarom elvesziteni őt is:( Elmondhatom neki az igazat? Vagyis hogy miért vagyok ilyen és esetleg kérjem a segitségét hogy változhassak? Mit tegyek, kérem segitsen..:(:(

Szakértőnk válasza a Ki a barát? Mit lehet elmondani egy barátnak? kérdésre

Kedves Levélíró!

Szerintem, ha úgy érzed, távolságtartó lett, egészen bátran megkérdezheted tőle, hogy van-e esetleg valami oka rá és egyáltalán, jól érzed-e, hogy valami nem stimmel köztetek. Beszélhetsz neki nyugodtan a félelmeidről is, hogy megértse, te tényleg kedveled őt és szeretnéd, ha barátok lennétek. Egy ilyen őszinte megnyilvánulás a részedről jó eszköz lehet a kapcsolatotok mélyítéséhez is, amennyiben a másik lány is partner hozzá.

Összességében azt javasolnám, igyekezz szem előtt tartani a kölcsönösséget a kapcsolataidban! Talán könnyebb, ha nem barát - nem barát kategóriában gondolkodsz, hanem abból indulsz ki, hogy életed kapcsolataiban van egyfajta távolság közted és a másik fél között. Ez lehet fizikai (együttlét gyakorisága, időtartama, testi kontaktus, stb) vagy lehet akár a beszélgetés információtartalma (például, hogy mennyire engeditek közel egymást a nagyon személyes dolgaitokhoz), stb. Figyeld, hogy a másik mekkora közelséget igyekszik beállítani és ahhoz képest, ha te nagyobbat szeretnél, közelíts egy kicsit, ha kisebbet, távolodj egy kicsit. Akár beszélni is lehet erről! Célszerű azonban kisebb lépésekben gondolkodni, mert a túl nagy lépések könnyen kiválthatnak ellentétes eredményt is.

Rossz érzés lehet, hogy zavarsz embereket, de azt gondolom, ha olyan kapcsolataid vannak, melyekben körülbelül hasonló közelségre vágytok, ez nem történik meg. Azt pedig igyekezz ne engedni, hogy ez a félelmed eltávolítson valakitől, akivel hasonlóképpen szeretnétek együtt lenni!

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor