Összeveszés

2013.01.05.
Tisztelt szakértő!
A legjobb barátom már régen megígérte, hogy Szilveszterkor valamerre elmegyünk bulizni. Később annyiban módosított, hogy nem engedik el otthonról, de én átmehetek hozzájuk.
Utána jött egy érdekes fordulat, mikor a barátnőjétől hallottam, hogy őt is áthívta magához, de mint kiderült, nem úgy, hogy mindketten mennénk, hanem csak őt. Persze erről nekem nem szólt, de a barátnőjének sem rólam. Tehát mindkettőnknek megígérte, hogy csak az egyikünk átmegy hozzá. Engem természetesen az sem zavart volna, ha a barátnője is jön, csak az lett volna a lényeg, hogy együtt Szilveszterezzünk.
Amikor ezt számon kértem rajta, azt mondta, hogy minden a szüleitől függ, ők döntik majd el.
30.-án este, Szilveszter előtti nap este 10 körül (!) kaptam tőle egy SMS-t (!), hogy mégsem mehetek át, mert a családdal kell lennie, de ne aggódjak, nem a barátnője miatt mondott le, vele sem lehet együtt.
Így utolsó pillanatban tudtam meg, hogy hirtelen nincs hova mennem Szilveszterre... Szerencsém volt, egy kisebb baráti társaságban még volt számomra hely.
Bár nagyon rosszul esett az egész, lenyeltem a dolgot. Éjfél körül felhívtam Boldog Újévet kívánni, és beszéltünk néhány percet. Határozottan állította, hogy végig otthon volt/van.
Néhány nap múlva egy véletlen elszólásuk miatt gyanús lett, hogy mégis együtt Szilveszterezett a barátnőjével. Amikor a lánytól megkérdeztem, ő beismerte a dolgokat, és elmondta, hogy a barátom kérte meg arra, hogy előlem titkolják el ezt. Egyébként csak néhány órát voltak együtt.
Gondoltam, akkor először rákérdezek a barátomnál ismét, hogy hol volt Szilveszterkor. Ő határozottan továbbra is állította, hogy otthon volt végig. Többször is a szemembe hazudott. Amikor szembesítettem azzal a ténnyel, hogy mindent tudok, akkor hirtelen meg sem tudott szólalni. Végül arra hivatkozott, hogy ő nagyon szeretett volna a barátnőjével lenni, csak nem akarta, hogy engem megbántson, hogy a korábban megígért ellenére a barátnőjét választotta. Mondtam neki, hogyha megmondta volna az igazat, akkor minden sokkal jobb lett volna, és nem kellett volna hazudni.
Ezután úgy köszöntünk el, hogy mindent rendbehozunk, és megbeszélünk.
Itt egyedül én voltam kiakadva, neki nyilván semmi oka nem volt, sőt... Azonban ezután elkövettem egy hibát. Beléptem a Facebookjába, és ott megnéztem néhány üzenetet. Ő ezt megtudta, és most annyira kiakadt rám, hogy azóta az sms-re nem válaszol (pedig bocsánatot kértem), illetve most már ki is van kapcsolva. Azt sem tőle tudtam meg, hogy ki van akadva rám, hanem a barátnőjétől. A barátnője meg mintha teljesen ellenem lenne. Kérdeztem, hogy miket tud a barátomtól, miért dühös rám, meg, hogy mondja meg neki, hogy szeretném vele megbeszélni a dolgokat. De a csaj folyton csak ilyeneket ír, hogy "majd valamikor fog hívni ;)". Közbe ő tud mindent, és szerintem ő kérte meg, hogy most direkt legyen elérhetetlen... Mert ott van mellette, beszélnek, és bármit kérdezek, gyakorlatilag nem ad értelmes választ a csaj, hanem csak mellébeszéléseket.
A teljes igazsághoz azonban az is hozzá tartozik, hogy ő adta meg nekem a jelszavát, és azt mondta, hogy bármikor beléphetek, és megnézhetek, amit akarok. Emiatt tehát nem is gondoltam, hogy ki lesz rám akadva. Azonban azt belátom, hogy ettől függetlenül valóban nem kellett volna a fiókjába belépni. De ezt meg én rontottam el, szeretném vele megbeszélni, és bocsánatot kérni, de egyszerűen nem tudom elérni. És tegyük hozzá, hogy azon a napon volt, amit leírtam, hogy ő meg előtte egymás után többször a szemembe hazudott.
Nagyon szeretnék vele kibékülni, mert jóba vagyunk, és eddig minden rendben volt. És ha valamit elrontott, én is mindig megbocsájtottam neki. De nem értem, miért nem hajlandó arra, hogy legalább tisztázzuk a dolgokat, hogy meghallgasson. Főleg azok után, hogy ő egymás után többször a szemembe hazudott...
Mit kéne tennem? Valaki azt tanácsolta, hogy én már megtettem az első lépést (bocsánatkérő SMS, hívások, amiket nem vett fel), így várjak egy kicsit, és majd ő fog keresni. De én attól félek, hogy nem...
Köszönöm!

Szakértőnk válasza a Összeveszés kérdésre

Kedves Levélíró!

Szerintem fontos lenne, hogy vele tudjál beszélni, személyesen és ne a barátnőjén keresztül! Ehhez azonban mindenképpen az kell, hogy ő is partner legyen benne és hasonlóképpen konstruktívan tudjon hozzáállni a beszélgetésetekhez, mint te. Elképzelhető, hogy neki ehhez egy kis időre van szüksége, hogy átgondolja a dolgokat és lecsillapodjanak a kavargó érzései. Szerintem ez természetes, nem kell feltétlenül megijedned, hogy már sosem akar beszélni veled többé. Várj egy kicsit, adj neki időt és próbálj vele csak később beszélni! Addig is, talán segíthet, ha te is átgondolod, hogyan tudnátok úgy barátok maradni, hogy mindkettőtöknek jó legyen, te se érezd magad mellőzve és a barátod is őszinte tudjon lenni veled, ne érezze azt, hogy neked kell hazudnia. Talán így, hogy a barátnőjével ennyire együtt vannak, jobban tudna működni a ti kapcsolatotok, ha változtatnátok a kereteken úgy, hogy jobban elkülönüljön a ti kettőtök kapcsolata az ő párkapcsolatuktól és a barátod se érezze magát két tűz közé szorítva. Gondold át, te hogyan tudnád ezt elképzelni, hogy amikor majd együtt kerestek megoldást, megoszthasd a barátoddal is az ötleteidet!

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor