bántalmazás

2013.01.04.
Kicsi koromban történt, hogy találkoztam egy pedofillal. Aki benyúlt én és a barátnőm nadrágja, és bugyija alá is... Rettenetes visszaemlékezni is. Akkor odarohantam anyuhoz, hogy elmeséljem neki. Onnantól fogva nem láttam viszont a férfit. A másik hasonló eset... uszodában a tanárom kérte, hogy a szájára adjak puszit mindig. Néha megpróbálta átrakni a nyelvét is, csakhogy azért azt nem engedtem. Akkor lehettem 11-12 éves talán, de nem mertem ellenkezni a szájra puszi ellen, és soha nem is meséltem ezt el a szüleimnek. Ráadásul az edzőm, néha olyan mondatokkal dicsért, ami nem volt épp dicséret... A mellemre tett megjegyzést, és a fenekemre... mert korán érő típus voltam. Rettenetes érzés visszaemlékezni... De azt akarom kérdezni, hogy ez mennyiben befolyásolja, hogy zárkózott vagyok? Hogy kicsit bizonytalanul nézek az emberekre? Elmúlik ez valaha és egyáltalán mit tudok tenni? Néha rémálmaim vannak, hogy ezek újra megtörténnek velem...

Szakértőnk válasza a bántalmazás kérdésre

Kedves Levélíró!

Könnyen elképzelhető, hogy ezeknek az élményeidnek van köze ahhoz, hogy bizalmatlanabbul fordulsz az emberek felé. Komolyan megsértették az intim szférádat, megsértették a határaidat és könnyen lehet, hogy akár tudattalanul, ott van benned egy félelem, hogy ez újra megtörténhet veled. Segíthet, ha tudatosítod magadban, hogy már felnőttél és hatékonyabban tudnád megvédeni magad, mint kicsi korodban, amikor talán még azt se értetted igazán, hogy mi történik veled. Próbálj visszaemlékezni, leírni, hogy mi történt, elmesélni valakinek, akiben megbízol és képzeld el, mit tennél most egy hasonló helyzetben, hogyan védenéd meg a határaidat. Jó ötlet lehet, ha elkezded a mindennapi életed során is megfigyelni, hogy mennyivel hatékonyabban tudsz már kiállni magadért. Gondolj csak bele, hányszor mondasz nemet vagy nyilvánítasz ellenvéleményt!

Amennyiben úgy érzed, nem tudsz megbirkózni az emlékekkel, fordulj bátran személyesen is pszichológushoz, hogy hatékonyabban segítsen feldolgozni őket, hogy kicsit nyitottabban fordulhass az emberek és velük kapcsolatok pozitív lehetőségek felé.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor