Hogyan tegyem félre egy picit az érzéseim?

2012.12.15.
Kedves Doktornő!
17 éves vagyok,és 1 évvel ezelőtt meghalt a legjobb barátom,sőt higgye el nekem annál is több volt,több volt,mint szerelmesem vagy barátom,én voltam csak másik testben,valahogyan így lehetne ezt elmondani. Beteg volt,szívbeteg..de az orvosok nem tudják halálának igazi okát,elvileg nem köthető a szívéhez,de nem hiszem,vagyis inkább nem tudom,lehet nem is szeretném tudni!
Egy éve már,hogy magam vagyok magányosan,pedig vannak ám barátaim akiket tisztelek és szeretek is,és a szüleim a testvéreim is kedvesek. De mindenkinek látom a szemében a sajnálatot,a "jajj szegény,hogyan tud így élni?" nézésük szó szerint megőrjít,pedig tudom,hogy nem ezért teszik,de én úgy érzem,hogy mindenki egy másik fajba sorol be,a "mikor lesz szerintetek öngyilkos?" fajba,vagy én nem is tudom..
A gyászom kedves Doktornő,hatalmas,mint az űr..és nem tudom félre rakni. Van,hogy egy tanár kihív felelni,és egyszerűen elsírom magamat,vagy mikor a barátaimmal ide-oda megyünk akkor is. Ha leesik az első hó folyamatosan sírok,mert a hóesés..hát a hóesés volt a mindenünk Doktornő!
És nem tudom,sokszor voltam doktornál ezzel a problémával és azt szerettem volna,hogy megmondják,hogy tudok-e megtanulni úgy élni,hogy a gyászt hátra rakom,ott lesz,de eltudom fedni boldog érzésekkel...de ők mindig hülye dolgokra tértek ki,amiket csak unottan végig hallgattam és bólogattam.
Szóval Doktornő,lehet így élni? Meg lehet ezt tanulni,vagy nem is tudom,hogyan fejezzem ki magamat.
Tudom,hogy a gyászom örök,és szeretem is,hogy örök marad,de egy picit szeretnék a régi önmagam is lenni.
Köszönettel: A 17 éves lány.

Szakértőnk válasza a Hogyan tegyem félre egy picit az érzéseim? kérdésre

Kedves Levélíró!

Jó iránynak gondolnám, hogy szeretnél a régi önmagad lenni, azaz visszatalálni önmagadhoz. Ahogy leírod a kapcsolatodat a barátoddal, hogy "én voltam csak másik testben", kicsit mintha azt jelentené, hogy annyira együtt voltatok, ahol már elvesznek az énhatárok, kicsit összekeveredik a két én. Így, a halálával olyan lehet, mintha egy részedet vesztetted volna el. Most valahogyan újra kell építened önmagad, mely bár nem pont olyan lesz, mint a régi, biztos vagyok benne, hogy egy egészként jól fog megint működni. Keresd meg újra azokat a dolgokat, melyeket csinálni szeretsz, azokat a célokat, melyeket önmagadénak érzel és azokat az embereket magad körül, akikkel jól érzed magad! Emellett természetes, hogy benned marad a barátod elvesztése miatti fájdalom, de azt gondolom, ez egyáltalán nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy te magad jól érezd magad az életedben. Beszélj róla bátran, idézz vissza régi emlékeket és törekedj arra, hogy egyre inkább a múltad részeként kezeld, miközben te a jelenben maradsz. Amennyiben úgy érzed, egyedül nem boldogulsz, azt javasolnám, pszichológushoz fordulj terápiás segítségért, hogy segítsen újra "összerakni önmagadat".

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor