Mit csináljak ha verbálisan piszkálnak?

2012.12.11.
Szóval suliban van egy fiú aki,eddig csak 1-1 szót vagy még annyit se szolt hozzám de mostanában elléggé piszkál,csúfol,gúnyol és kinevet,stb és kb úgy néz ki mint 1 gyp-s (néha a hajamat is meghúzta de oldalba vágtam) az osztályban és néhány órán is a tanárok előtt, főleg amikor vele vannak a haverjai, mert amig egyedül van megszólalni is ritkán szokott. Óvodás koromban is volt 1 ilyen eset csak az évekig elhúzódott mert kicsi, naiv voltam és halgattam, de végül néhányan az osztályból kirúgatták az illetőt és mégis lepődtem, hogy segitettek pedig nem is voltak a barátnőim. Ezután is értek csúfolódások a többiktől mert zárkózott lettem,de szép fokozatosan kezdtem megnyilni több-kevesebb sikerrel egészen eddig és nem szeretném újra átélni a mindennapi "sötétséget".
Azóta is nehezen nyilok meg másoknak,és csak egy "maroknyi" embert engedek közel magamhoz (velük viszont poénkodok meg jól kijövök,de a problémáimról, a magánügyeimről még nekik se beszélek), az önértékelésem is nulla ezáltal önbizalmam sincs, de a szűk kör előtt ami körülvesz viszont van olyan 80% önbizalmam,mások előtt ez 0. ...
Próbáltam leirni a jó tulajdonságaimat de ez nem vált be. Szemtől-szemben nem tudok beszélni a "nagyobb problémáimról" szinte senkinek. Remélem ön/önök tud(nak) segiteni.
Előre is köszönöm.

Szakértőnk válasza a Mit csináljak ha verbálisan piszkálnak? kérdésre

Kedves Levélíró!

Mint írod, amikor "kicsi, naív" voltál, nem tudtad hatékonyan megvédeni magad azzal szemben, aki piszkált. Azt gondolom, ahhoz, hogy valakit piszkálni lehessen, az illetőnek hagynia kell magát, felvenni az áldozat szerepét, hiszen a piszkáló csak így érheti el a kívánt hatást. Ebben a helyzetben talán így próbál nagyobbnak, erősebbnek tűnni mások előtt, miközben amúgy nagyon is zárkózott. Szerintem, ha nem mész bele ebbe a helyzetbe, hanem egyenrangú partnerként szállsz szembe vele vagy őt egyszerűen csak figyelmen kívül hagyva éled nyugodtan és kiegyensúlyozottan az életedet (ez lenne a nála erősebb pozíció), hamarosan le fog szállni rólad. Persze az sem kizárt, hogy egyszerűen csak tetszel neki és félve a visszautasítástól, így próbálja felhívni magára a figyelmedet. Mindenesetre, úgy tűnik, nem megfelelő módszerrel próbálkozik. Állj ki magádért bátran, meglátod, az önértékelésednek is jót tesz majd!

Így, hogy tudod, nehezen engedsz magadhoz közel embereket, talán megpróbálhatod ezt kicsit tudatosabban gyakorolni. Például megbeszélheted a hozzád közelebb állókkal, hogy mit kezdjél ezzel a fiúval, kicsit még közelebb engedve őket magadhoz és megpróbálhatsz újabb emberek felé is nyitni, kideríteni, találsz-e olyat, akivel esetleg még nem jöttetek rá, hogy milyen jól éreznétek magatokat egymás társaságában. Minél több pozitív élményed lesz és minél fokozatosabbá válik az átmenet aközött, hogy nincs kapcsolat és hogy közel áll hozzád az illető, valószínűleg annál pozitívabb, reálisabb lesz az önértékelésed is.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor