Önbántalmazás

2012.11.14.
16 éves vagyok és vagdosom magam. Én magam sem tudom mi vezetett ide. Talán az iskola stressz, az, hogy alig jövök ki pár emberrel, a számomra irritáló emberek. Bő két hónapja eljutottam addig a pontig, hogy a körzővel vésni kezdtem a kezemen, aztán vettem pengét. És ma már jobb nem rá nézni a kezemre. Egyszerűen csak jól esik, minden fájdalmam mintha kiűznék. Mint egy emberi testből egy démon. Leírtam egy naplóba az érzéseimet, hogy bántom magam ám akkor még csak a körzős rész volt és anyukám megtalálta, elolvasta. Segíteni próbál, vett nekem ingerlékenység elleni kapszulát. Valami citromfű, de semmit nem használ. Nem akarom neki mondani, hogy pszichológushoz küldjön, mert már voltam anno. Mellesleg iszonyat ingerlékeny ember vagyok, elég 1 szó és a plafonon vagyok. Valami bajom lehet?

Szakértőnk válasza a Önbántalmazás kérdésre

Kedves Levélíró!

Az alapján, amit írsz, sok feszültség összegyűlhetett benned és talán önmagad bántása, a vagdosás egy módja annak, hogy valahogyan levezesd őket, kiereszd magadból a fájdalom segítségével. Biztosan sok negatív élményed van, ha így visszavonulsz az emberektől és ilyen ingerlékeny vagy. Ugyanakkor, azt gondolom, minél jobban eltávolodsz tőlük és minél kevésbé vagy nyitott arra, hogy kisebb pozitívumokat elfogadj tőlük, annál magányosabbá válhatsz a feszültségeiddel. Próbálj keresni olyanokat, akikkel kicsit jobban érzed magad, akikkel jó programokat csinálni vagy csak beszélgetni néha! Biztosan találsz olyanokat, akikkel jól érezheted magad! A feszültség levezetésében és ezáltal az ingerlékenység csökkentésében segíthet, ha továbbra is kiírod magadból az érzéseidet vagy elkezdesz intenzíven sportolni. Szerintem érdemes lenne beszélned anyukáddal arról, hogy a citromfű nem elég hatásos, tényleg rosszul érzed magad az életedben és hogy mennyire nehezen találod meg a helyed a többiek között. Talán együtt könnyebben kitalálhatnátok, mitől éreznéd jobban magad!

Amennyiben úgy érzed, nem sikerül úgy alakítanod a dolgokat, hogy jobban érezd magad, fordulj bátran személyesen is pszichológushoz, hogy hatékonyabb segítséget kapj. Úgy tűnik, régebben valamiért nem jött össze a dolog, de biztos vagyok benne, hogy egy hozzáértő szakember rengeteget segíthetne neked, amennyiben te is vállalnád a közös munkát.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor