Ez természetes vagy betegség?

2012.08.10.
Üdvözletem!
13 éves lány vagyok. A problémám az lenne, hogy folyton kialvatlan vagyok. Akármennyit alszok, fáradt leszek estére úgy, hogy otthon nem csináltam jóformán semmit. (csak mosogatás, esetleg söprés, szóval csak ilyen 5-10 perces, max. negyed órás munka ami nem igényel különösebb erőfeszítést.)
Ennek a kevés alvás az oka szerintem, meg hogy nincs egy normális bioritmusom (szóval 10-kor alszok, mert fáradt vagyok "automatikusan" reggel meg fel tudok kelni 6-kor) nálam ilyen nincs, közrejátszik a Facebook függőségem is. De van úgy, hogy nagyon álmos vagyok, és lefekszek 22 órakor, és pihenek csöndbe, várva ugye, hogy el tudjak aludni, de ez éjfél előtt nem következik be. Általában. Azzal is tisztába vagyok, hogy reggel úgy ébredhetek kipihenve, ha van mit kipihennem, volt mibe elfáradnom a nap folyamán. De nekem nincs, egyszerűen fáradt vagyok, kialvatlan. Sportolok, mozgok tegyük fel, több órákat, lehet, hogy pár órával hamarabb el tudnék aludni, de a későn kelés az megmaradna. Tegyük hozzá, hogy így is felkeltenek 10 óra körül délelőtt, hogy este ne tudjak fent maradni sokáig, de hát több-kevesebb sikerrel. Szerintem ki kéne egyszer jól aludnom magam, de hogyan?! Ha úgy vesszük, sok órát kéne ahhoz aludnom, és nagyon el kéne fáradnom, hogy kipihentnek érezzem magam így egy-másfél év után. Nyáron még úgy-ahogy elviselhető, hogy nem kell csinálnom semmi olyat, amibe ez közrejátszana, de suli időben... Egész nap ásítozok, rossz rám nézni. Volt úgy, hogy - suli időben - felkeltem 6 órakor (aludtam 6 órát). Hazajöttem suliból fél 2-kor, és aludtam délután 5-ig, sőt! este is még nagyon álmos voltam. El is aludtam hamarabb a szokásosnál. De következő nap újra kezdődtek az ásítozások. Egyszerűen nem tudok aludni. Bármennyire is kéne. Mintha lenne egy kis rész a testemben, ahol el lenne raktározva a fáradság egy kis gödörbe, és ami összejött egy év alatt nálam kb. azt így folyamatosan ki kell pihennem. Valahogy így képzelem el. De nem tudom.
Valami elfogadható választ szeretnék kapni (már bocsánat), de mindenhol azt kaptam, hogy "mozogjak még többet, erőltessem meg magam még jobban, hadd fáradjak" meg hogy "forduljak orvoshoz" meg "azért csak próbálkozz" ... Orvoshoz miért forduljak? Hülye kérdés, tudom, de a legvégső eset nálam az orvos. És most ne jöjjön nekem azzal, hogy nem kéne annak lennie. Egy olyan választ szeretnék, ami azért minimálisat is, de javít az állapotomon. Vagy csak tippeket.
Köszönöm megértését: Réka

Szakértőnk válasza a Ez természetes vagy betegség? kérdésre

Kedves Réka!

Az orvosi vizsgálat azért fontos, mert a folyamatos fáradtság hátterében állhat betegség is (pl. vérszegénység), ami könnyen diagnosztizálható (laborvizsgálattal pl.) és kezelhető. Tehát ezt én is javaslom. Emellett muszáj lenne rábírnod magad arra, hogy változtass a szokádaidon (hiszen így ahogy most van, nem érzed jól magad a bőrödben). Kelj korábban (nem kell eszméletlen korán, de mondjuk 8 körül), nap közben tedd a dolgod, és próbálj időben lefeküdni (mondjuk 10-kor). Napközben nincs alvás! Este vacsorázz időben, zuhanyozz meg és közvetlen lefekvés előtt már ne nézz tv-t, olvass inkább. Ha megoldható, ne legyen nagyon meleg a szobádban. Ezek mellett érdemes lenne multivitamin szedésével megpróbálkoznod (ha egyebet nem mutat a labor).

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor