Mit tegyek anyuval?

2012.07.10.
Kedves Szakértő!
15 éves lány vagyok. Anyukámmal van gondom, bár most leszögezem, hogy minden dühöm ellenére szeretem őt, csak nagyon nehéz vele.
Tehát azzal kezdeném, hogy anya idegbeteg. Nem dühből mondom, komolyan, orvoshoz is jár rendszeresen és gyógyszert is szed.
Tehát a legfontosabb most az, hogy amikor nekem megjön, teljesen meghülyül. Mesélte, hogy mikor neki megjött, el sem mondta az anyjának, sosem tudta meg, hogy mikor jött meg a lányának. Tehát semmi tapasztalata nincs ilyen téren. Szóval a legnagyobb gond, hogy azt hiszi, hogy az a normális, ha folyton az én mensimet ellenőrzi. Gondolok itt arra, hogy mindig egy nappal előtte szól, hogy tegyek már be betétet, megmondja, mikor cseréljek betétet, ő írja mindig, hogy mikor jön meg. Azonkívül, ha neki például 27 napra jön meg, akkor nekem is kötelező úgy számolni, hogy 27 napra fog megjönni, viszont ha neki valamiért 30 napra jön meg, akkor eszébe sem jut, hogy nekem előbb jöhet meg. Egyébként nekem mindig 29 napra jön meg, de anya mindig a 28. napon kérdezgeti reggeltől kezdve, hogy megjött e már. Este meg mikor persze még mindig nem jött meg, folyton azt mondja, hogy nőgyógyászhoz kellene menni... Kicsit már kezd elegem lenni...
Folyton a naptáron lóg, hogy nekem mikor fog megjönni, meg hogy én mikor cserélek betétet, meg cseréljek már, stb. Komolyan mondom, már egy idegroncs vagyok.
Mikor először megjött, utána pár hónapig kimaradt. Anyám nem tudta, hogy ez normális, így el akart vinni nőgyógyászhoz. Oké, talán bele is mentem volna, De! Egyszer vasárnap este közölte, hogy hétfő délelőtt megyünk. Oké, még ezt is elfogadtam volna, csakhogy mikor ott voltunk, ő is bejött velem a vizsgálóba. Azután pedig minden kérdésre, amit az orvos feltett ő válaszolt, és még ráadásul rossz dátumot is mondott arra, hogy mikor jött meg nekem először. Később arra terelődött a beszélgetés, hogy ez teljesen normális. Ekkor anyám mondta, hogy a kerületi nőgyógyász is ezt mondta. Ekkor nagyon kiakadtam, mivel erről nem is tudtam!!! El sem mondta, hogy elmentek oda és megkérdezték! Ezek után már képtelen vagyok bízni benne, pedig annyira szeretnék, de már egy héttel előre félni szokam, mielőtt megjön, mert anya olyankor tiszta őrült lesz.

Szakértőnk válasza a Mit tegyek anyuval? kérdésre

Kedves Levélíró!

Úgy látszik, anyukád valamiért így működik és ebben a helyzetben neked kell lépéseket tenned azért, hogy ez megváltozzon. Tudatosítsd magadban, hogy különálló emberek vagytok és vannak dolgok, mint például a menstruációd, amit szeretnél magadnak megtartani és nem megosztani az anyukáddal. Harcold ki magadnak, hogy több magánéleted legyed, hiszen ez is a felnőtté válás része! Mondd el kedvesen anyukádnak, hogy mostantól nem fogsz erről beszélni vele és tartsd is magad ehhez. Öleld meg hozzá esetleg és kérd meg, hogy fogadja el, hogy több magánéletre van szükséged, mert nem vagy már kislány. Ha kérdezi, hogy megjött-e már vagy mondja, hogy cserélj betétet, válaszold neki nyugodtan azt, hogy nem szeretnél erről beszélni, ez a te magányügyed. Ha elég következetes vagy, meglátod, hamar meg fog változni az ő hozzáállása is, még ha eleinte nehezményezi is ezt a határt, amit meghúzol kettőtök között. Amennyiben a későbbiekben hasonló jellegű problémáitok merülnek fel, ugyanúgy húzzál bátran határt aközött, amit megosztasz vele és aközött, amit megtartasz magadnak.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor