Hogyan változtassak magamon...

2012.06.22.
Kedves Doktornő!
17 éves lány vagyok, igazán egy bonyolult személyiség. Egy szerető család vesz körbe illetve már lassan fél éve van egy párom is. A problémám, amivel kapcsolatban írok eléggé összetett.
Nem igazán szeretem magam. Amikor a tükör elé állok sokszor érzem azt, hogy nem vagyok olyan tökély, mint mások. Az arcomon általában szokott lenni egy-két pattanás, ami engem annyira zavar, hogy nyomkodással próbálom magamról eltüntetni, ami ezután kisebesedik, majd mivel ezek a sebek irritálni elkezdem őket kaparni, ami, mint tudom nem tesz neki jót, sőt nehezíti a gyógyulását. De sajnos erről a rossz szokásomról nem igazán tudok leszokni, mintha már-már szenvedélyemmé vált volna az arcom kaparása, nagyon sok mindent elkövettem. Volt amikor zsebkendőt tépkedtem tollat piszkáltam a hajamat "göndörgedtem", de mindegyik esetében visszatértem az arcomhoz. Most már annyira zavar az arcom, hogy az iskolában mosdóba nem megyek el, ne hogy tükörbe kelljen néznem.
Aztán a következő dolog, amit igazán utálok magamban. Vastagak a combjaim illetve duci a hasam. Egyszerűen nem érzem magam elég kitartónak ahhoz, hogy olyan testet érjek el amilyet valójában szeretnék. Amikor egy kicsit is elfáradok azt mondom elég, nem tudok magamon változtatni, vagyis inkább nem tudom hogyan is kell.
A barátom és a családom nagyon sokszor mondják, hogy szép vagyok viszont ezt valahogy úgy értelmezem, mintha szánalomból mondanák. Mindig másokhoz hasonlítom magam, mindig féltékeny vagyok más lányok külsőjére, és már lassan elegem van abból, hogy nem tudom magam elfogadni. Mindenki azt sulykolja, hogy Neked kell változtatni magadon, igen, de hogyan....
mindig találok magamban valamit hibát amikor a tükör elé állok....

Szakértőnk válasza a Hogyan változtassak magamon... kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt gondolom, teljesen természetes, hogy talász magadban valami hibát, hiszen emberből vagy te is, te sem vagy tökéletes, mint ahogy senki más sem az. Talán, ha sikerülne letenned arról a célodról, hogy tökéletes legyél és beérned a néhány egyedi "hibáddal" megfűszerezett önmagaddal, jobban éreznéd magad a bőrödben és nem akarnád a pattanásaidat sem olyan erővel eltűntetni, hogy azok még tovább csúnyák maradjanak. Koncentrálj azokra a dolgokra, amiket szeretsz magadban, hangsúlyozd azokat, hogy te magad is knnyebben tudatosítsd magadban, hogy van benned sok olyasmi, ami neked is tetszik. Szeresd inkább magad ahelyett, hogy folyton kritizálnád!

Amennyiben úgy érzed, sehgyan sem tudsz változtatni a saját magaddal való kapcsolatodon, fordulj bátran személyesen is pszichológus, hogy segítsen neked ebben.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor