Önbántalmazás - mazoizmus?

2012.03.16.
Kedves Szakértőnő!
18 éves lány vagyok, és szeretném megkérdezni, hogy gond-e az, amit én csinálok, kell-e segítséghez fordulni ez esetben.
Rendszeresen és régóta maszturbálok, de nem vagyok benne biztos, hogy jól csinálom-e, ugyanis komoly fájdalmat okozok magamnak ezzel, néha egészen a vérzésig is. Nem csak "alul", de a hasamon is kínzom magam, és közben arról fantáziálok, hogy valaki kínoz engem. Ez mazoizmus? A partneremmel nem érzem azt, hogy ez esne jól nekem, ott a "sima" szex lenne jó szerintem, de nem tudom biztosan, mivel még soha nem szexeltem. Olvastam az önkínzásról szóló cikkeiket, és abban némileg tényleg magamra ismertem, hogy amikor bűntudatom van vagy éhes vagyok, vagy amikor nagyon sokat ettem hajlamosabb vagyok az önkínzásra. (komoly táplálkozási problémáim voltak, de azokat már teljesen lekűzdöttem, én úgy érzem, lelkileg is tovább tudtam rajtuk lépni). De amikor nincs semmi "bajom", akkor is ugyan így megy nálam az önkielégítés. Ez gond? El kéne mennem pszichológushoz? Vagy ez még valamilyen szinten normális?
És egy másik kérdés (némileg kapcsolódva az előzőhöz): Pontosan mit nevezünk "abnormális szexualitásnak", szóval mi a "normális" szex? A mazoizmus rendellenességnek számít? A mazoizmus amúgy a lelki betegségek köré sorolandó? Általában mitől alakul ki a mazoizmus? (erre nagyon érdekelne a válasz).
Ja, még egy adalék információ: egészen kicsi korom óta fantáziálok ilyesmi kínzós szituációkról, már 8-9 évesen is. (van róla jegyzetem). Régebben nagyon nem bírtam a fizikai fájdalmat, gyakran sírtam, könnyű volt megbántani. Mostanra nagyon magabiztos lettem, céltudatos, és mióta lekűzdöttem a kajálással való gondjaimat, szerintem nagyon kiegyensúlyozott, boldog is. Minden szép és jó az életemben, kivétel ez. Nagyon kíváncsi vagyok rá, miért.....:S
Válaszát nagyon köszönöm!!

Szakértőnk válasza a Önbántalmazás - mazoizmus? kérdésre

Kedves Levélíró!

Fontosnak tartanám kiemelni, hogy mint te is írod, a fantáziálás és nem feltétlenül az, ami t a valóságban a partnereddel is szeretnél megélni. A szexualitásban bárminek lehet helye, amennyiben mindkét félnek örömet okoz és nem okoz maradandó sérülést. Egyébként a szex az érzelem kifejezésének eszköze és a testi vágy megjelenésének a lehetősége.

Mindenesetre érdekes, hogy ilyen ambivalens viszonyban állsz a fájdalommal. Azt gondolom, amennyiben ez aggaszt téged, érdemes lenne valóban pszichológushoz fordulnod, hogy kiderítsétek, valójában milyen kapcsolatban is vagy saját magaddal, miért esik jól, ha fájdalmat okozol magadnak, miért jelenik ez meg a fantáziádban.

Kérdezted, hogy mi a mazochizmus. A személy visszatérő és erős késztetést érez arra, hogy megalázzák, megverjék, megkötözzék vagy bármilyen más formában szenvedést okozzanak neki, illetve ábrándokat sző ezzel kapcsolatban. Abban az esetben beszélünk róla lelki "betegségként", akkor állítható fel diagnózis, amennyiben valaki teljes egészében ezen késztetései hatása alatt áll. Kialakulásával kapcsolatban leginkább azt gondolják, hogy klasszikus kondicionálás útján alakul ki, amikor is a szexuális vágy és a fájdalom erős konbinációja indítja el ezeket a késztetéseket és cselekedeteket.

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor