Kezelhetetlen gyerek

2012.02.23.
Tisztelt Szakértő!
Az én nevem Kovács Béla, 47 éves vagyok. Két édeslányom van és egy nevelt lányom. A nevelt lányom már 25 éves és még mindig az én házamban lakik. Amit még egy darabig meg is tűrök – azt gondolom, eddig is jószívű voltam vele. Szerencsétlenkedik a tanulmányaival, mert képtelen letenni a jogi diplomát. Megbukott az államvizsgán, ráadásul kétszer is!
A nagyobbik lányom terápiára jár már hosszú ideje. Habár én nem hiszek abban, hogy ez célravezető lenne, de a feleségem ragaszkodott hozzá. Beleegyeztem azzal a feltétellel, ha saját maga fizeti meg. A lányom 15 évesen hazudozott nekem, ami kiderült, én pedig azt mondtam neki: kitagadom. Öngyilkossági kísérletet követett el, nem is bántam volna, ha meghal. Aki a szemembe hazudik, az nem gyerekem többé – gondoltam. Viszont két év óta először voltam olyan kedves és elmentem egy konzultációra a feleségemmel (mert megkért rá), ahol a terapeuta szinte nekem támadt! Egy harminc év körüli gyermektelen nő esett nekem! Fenyegetésnek vettem! Engem hibáztatott azért, hogy a lányomnak sérült a lelki világa. Meg hogy vagyok képes szülőként a gyerekemre hárítani a felelősséget? És miért nem vagyok hajlandó szóba állni vele évekig? Majdnem kész felnőtt, nem kezelhetem gyerekként!
A gyereknek meg kell tanulnia a tiszteletet a szüleivel szemben. Ha nem ért a szóból, más eszközökhöz kell folyamodni. Amikor rosszul tanult, egy-két pofon helyrehozta a jegyeit. Nagyot csalódtam a nagyobbik édeslányomban, többször elszökött otthonról kisgyerekként. De miután megruháztam, nem szökött el többet. Nem vertük agyba-főbe, nekem ilyet senki se mondjon! Ha csak fele annyit kaptak volna tőlem, mint amennyit én kaptam gyerekként, sírhatna a szájuk! Most emiatt a feleségemmel is sok a konfliktusunk, ha válás lesz a vége, az a gyerek hibája. Ezt meg is mondtam neki.
Az lenne a kérdésem, hogy mik azok a pánikrohamok és a pánikbetegség? Szorongásos állapot? Miért szorong szerencsétlen gyerek, ha kilép az utcára? Vagy mitől fél a villamoson? Mi köze van ehhez annak, hogy milyen hatások érték gyerekként? Küldjük pszichiáterhez? Bolond a gyerek, gyógyszerre is lehet szüksége?
Köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel:
Kovács Béla

Szakértőnk válasza a Kezelhetetlen gyerek kérdésre

Kedves Kovács Béla!

Az ember életében meghatározó a gyerekkor. Ez az az időszak, amikor tapasztalatai alapján kialakul lassan a gyerekben, hogy mit gondoljon saját magáról, a világról és más emberekről. Kiszolgáltatott helyzetben van, hiszen egyedül nem tudna életben maradni, így a szülei segítségére szorul. Egészséges lelki fejlődéséhez szüksége van a szülői szeretetre, megértésre és elfogadásra, valamint arra, hogy a szülő biztonságot adjon neki. Természetesen kell az is, hogy a szülő megtanítsa rá, hogy mit tehet meg és mit nem, de nem a testi vagy lelki épségének fenyegetése árán. 15 évesen nem felnőtt még, hiszen nem áll még meg a saját lábán és nem alakult ki teljesen az identitása sem. Egy szülőnek felelőssége van a gyerekkel szemben, hiszen ő az, aki a leginkább segítheti vagy hátráltathatja egészséges fejlődését . Remélem válaszoltam kérdésének idő vonatkozó részére! Gondolja át, hogy az Ön lányai vajon milyen tapasztalatokat szerezhettek eddigi életük során!

Pánikbetegségről akkor beszélhetünk, ha a szorongásos reakciók feltorlódnak és intenzív félelem formájában jelennek meg. Egy roham jól körülhatárolt ideig tart és halálfélelemmel, kontrollvesztés érzésével járhat. Komoly szenvedést okoz. Jellemző a rohamoktól való félelem, elkerülésükre való törekvés. A kezeléséhez pszichiáterre és pszichológusra van szükség, ami nem azt jelenti, hogy "bolond" lenne az illető. A háttérben elképzelhető pszichés tényezők között szerepelhet a kontrollhiányos gyermekkor, veszteségélmény vagy a megküzdési képességek hiánya.

Az alábbi link egy témához kapcsolódó cikkre mutat:
https://www.webbeteg.hu/cikkek/szorongas_panik/10814/a-panikbetegseg-okai-es-kezelese

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor