Mit tehetünk a bátyámmal?

2011.12.17.
Tisztelt Szakértő!
Egy számomra fontos kérdést szeretnék önnek feltenni, a bátyámról lenne szó. A bátyám 17 éves, szerintem egy kicsit be tud magának képzelni dolgokat. Attól szokott általában félni hogy tüdőrákja van. Sajnos szokott dohányozni egy ideje, ez is rátesz a félelmére hogy nem alaptalan. Először egyszer-kétszer nyomott a mellkasa, utána hetekig semmi, amíg nem olvasott utána a betegségnek. Megtudta mik a tünetei, egyből elkezdett aggódni, egészen odáig, hogy már produkálja a tüneteket. El is ment orvoshoz egy alaposabb kivizsgálára, az orvos mindent rendben talált, édesanyánk szerint is már ez inkább egy szorongásos állapot, hiszen az orvos meghallgatta, megmondta hogy a tüdeje tisztának hallatszik, ráadásul alapvetően egyáltalán nem is köhög, csak néha köhint egyet, pedig a tüdőrák köhögéssel is jár, de ő már kitalálta, hogy köhög is, szóval baj van, pedig ez egyáltalán nem nevezhető erős köhögésnek, még dohányos köhögésnek sem. Nyilvánvalóan a stressz és a szorongás kihat a hétköznapjaira, mindig panaszkodik valamilyen fájdalomra, mindig figyeli a tüneteket, és produkálja is. Próbáljuk neki mondani, hogy erősen kellene köhögnie, az orvos is mondta, hogy a tüdejével úgy néz ki semmi gond, de vizsgálatra nem hajlandó menni, pedig mi már elvinnék akár röntgengenvizsgálatra is, de szinte retteg, hogy kiderül a baj. Ez pedig kihat a hétköznapjaira is, keveset jár társaságba, rossz a közérzete, lehangolt, ezt is ennek tudja be. A barátai is látják rajta a majdnem állandó rosszkedvet, pedig szeretnék, ha megint jókedvű lenne, és főleg ilyenkor karácsony tájékán rossz nézni ezt. Mit tehetnénk? Előre is köszönöm szépen!

Szakértőnk válasza a Mit tehetünk a bátyámmal? kérdésre

Kedves Levélíró!

A tüdőrák járhat ugyan köhögéssel, de sok esetben nem okoz ilyen panaszt. A fogyás, kimerültség, véres köpet szintén olyan jelek, amik felvethetik a rákos megbetegedés gyanúját. Sajnos mostanában a tüdőtumor gyakran fiatal, életerős emberek között is előfordul, mégis, gyakoribb idősebb korban. A dohányzás növel az előfordulás valószínűségét. Ezzel együtt, a testvérednek minimális esélye van arra, hogy ebben a komoly betegségben szenvedjen.

A háziorvos be tudja őt utalni mellkas Rtg vizsgálatra, ha sikerülne rávennetek hogy elmenjen, akkor megnyugodhatna ő is, és az egész család is. Viszont sajnos látok rá esélyt, hogy előbb-utóbb újabb betegséget fedez fel magán. A megoldást abban látnám, ha pszichológushoz fordulna, aki felderítené a szorongás okát és tudná kezelni is.

Minden jót:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor