félelem

2011.11.29.
Jónapot!
Van 1 félelmem! Mégpedig a sötétség!
Félek a sötétben egyedűl. Utcán,házban,... bárhol ahol egyedűl vagyok.
Sokszor vagyok itthol egyedűl akár késő estig is. Ahol mi lakunk gyakoriak a betörések. Mondhatnám úgy is,hogy minket már "körbelövöldöztek". Valahol várható volt,hogy 1x hozzánk is betörnek már. Meg is történt. Egyszer felejtettek el szüleim bezárkódni miután hazajöttem és azon az egy estén történt. Mindenki aludt,senki nem hallott/látott semmit. Szüleim szobájába be is ment/mentek. Reggel vettük észre,hogy minden ajtó,kapú nyitva volt. "csak" pénzt vittek el. Azóta elalvás elött sokszor eszembejut és órákba tellik mire elalszom. Majdnem,hogy feldolgozhatatlan,hogy aludtunk más meg matat a lakásban.
A másik az utca. Alattunk 2 utcával már nádas van. Sok a róka ill. a nyest. Volt már,hogy barátnömmel sétáltunk este az utcánkban egy veszett róka pedig megkergetett minket. Nagyon félek ezektől az állatoktól. Volt egy időben vadászgörényünk,de attól is féltem.
Ilyenkor már fél 5kor majdnem teljesen sötét van,van hogy korán el kell mennem vhova,,késön jövök haza,de van hogy inkább el sem megyek,vagy úgy tervezem hogy még világosban hazaérjek.
Le lehet ezt a félelmet valahogy küzdeni vagy csak törődjek bele,hogy ez van?!
Köszönöm!

Szakértőnk válasza a félelem kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt gondolom, ilyen élmények után nem meglepő, hogy félsz. Ijesztő lehetett szembesülni azzal, hogy ilyesmik történhetnek a sötétben. Ugyanakkor, az sem megoldás, hogy állandóan attól félsz, hogy újra megtörténhet, hiszen akkor egy csomó jó dologról lemaradhatsz és ezzel befolyásolni sem tudod a jövőbeli történéseket.

Szzerintem próbálj inkább arra koncentrálni, hogy mi történik éppen veled, ahelyett, hogy azon aggódnál, hogy mi történhet. Segíthet kicsit visszakapnod a biztonságodat az is, hogy beszélsz valakivel a történtekkel kapcsolatos érzéseidről. Legjobb lenne, ha pszichológus lenne az illető, de sokat segíthetnek a szüleid és a barátaid is. Merjél róla nyíltan beszélni, akkor kevésbé lesz félelmetes! Ha beszélni nem akarsz róla, legalább írd ki magadból egy történet vagy vers formájában.

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor