Temetés

2011.11.23.
Tisztelt szakértő!
Hétvégén temetésre megyek, és az az igazság, hogy pár dolog miatt bizonytalan vagyok. Még nem voltam temetésen, így néhány dolgot nem tudok. Nem hiszem, hogy sírni fogok, mert nem vagyok olyan típus. Persze magamban teljesen más a helyzet, de ezt kifelé nem szeretem mutatni. Emiatt is van bennem egy kis kétely, hogy vajon nem fognak-e a többi hozzátartozók "furcsán nézni", hogyha én csak ott állok a temetésen. Meg ha azt látom, hogy ők majd sírnak, nem tudom, mit csináljak.
A másik dolog a halotti tor. A temetés után étterembe mennénk. Nekem ez két okból sem tetszik: véleményem szerint ez kicsit "ünneplős" hangulat. Legalábbis étterembe általában családok szoktak együtt menni valamit ünnepelni, vagy a párjával az ember, vagy mondjuk egy érettségitalálkozót ott szervezni. De többnyire ezek pozitív dolgok. És kicsit hülyeségnek tartom, hogy megyünk enni azért, mert valaki meghalt. Egyáltalán nem egyezik a nézeteimmel... Mintha azért "ünnepelnénk", mert meghalt. A másik pedig, hogy ott sem tudom, miről beszélgessek, vagy csak úgy üljek, meg biztos ott is sírni fognak, és én nem akarom ezt nézni.
A temetésre mindenképp el szeretnék menni, de az éttermet ki szeretném hagyni az említett okok miatt. De attól tartok, hogy esetleg emiatt megsértődnének a rokonok.
Hogy viselkedjek majd a temetésen a hozzátartozókkal, meg miket mondjak? És Ön szerint elmenjek-e az étterembe? Köszönöm szépen!

Szakértőnk válasza a Temetés kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt gondolom, beszélj ezekről a kérdéseidről a szüleiddel inkább, mert minden család másképpen gondolkodik ezekről a dolgokról. Sokszor a gyerekektől egyáltalán nem is várják el, hogy részt vegyenek ilyen eseményeken (persze nem tudom, ez egyáltalán érint-e téged, hány éves vagy, vagy mennyire állt közel hozzádd az elhunyt....ezk is fontos kérdések lehetnek). Kérdezd meg tőlük, hogy mit várnak el tőled ilyen helyzetben, szerintük hogyan fog zajlani a temetés és vajon ott kellene-e lenned a toron. Szerintem teljesen rendben van, ha te nem sírsz a temetésen, hiszen sokan szívesebben tartják meg maguknak az érzéseiket és gyászolnak egyedül. Biztosan mások is lesznek majd, akik nem sírnak. A torral kapcsolatban pedig azt gondolom, sokak számára valami olyasmiről szól, hogy a halott tiszteletére összejön a család, hogy rá emlékezzenek, gondolatban búcsút vegyenek tőle és megemlékezzenek arról, hogy milyen volt, amíg élt. Egy étterem pedig alkalmas hely erre. Persze, ha úgy érzed, biztosan megértik, hogy nem mész el, de szerintem ne az legyen a döntő érved, hogy "ünneplősnek" éreznéd.

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor