Hogyan szabaduljak meg a gatlasoktol?

2011.11.07.
Kedves doktorno!
Szeretnek megszabadulni gatlasaimtol! Szeretnek sokkal felszabadultabb lenni! Szeretnek nyugodtan beszelni idegen kozonseg elott, nyugodtan eljatszani szerepemet a szinjatszo csoportban, nyugodtan tancolni a tancorakon stb. Szeretnem ha mindenkivel lezserul beszelgethetek, egy szorakozohelyen elengedjem magam es ugy tancoljak. Hallottam, hogy ezeken lehet segiteni, olyat is hallottam, hogy voltak olyanok akik elmentek egy tanfolyamra es ugy szabadultak meg gatlasaiktol. En mit tehetnek? Nagyon el szeretnem mar oket dobni vegre! Mi lenne a legjobb, leghatekonyabb megoldas??

Szakértőnk válasza a Hogyan szabaduljak meg a gatlasoktol? kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt gondolom, a leghatékonyabb megoldás az lenne, ha felkeresnél személyesen egy pszichológust és megkérnéd, segítsen ebben. Néhány alkalom alatt valószínűleg meg tud tanítani olyan technikákat, melyekkel oldódhatnak a szorongásaid.

Segíthetnek a különböző relaxációs technikák is, mint például az autogén tréning, a progresszív relaxáció vagy a jóga. Az is segíthet, ha megtanulod valamennyire tudatosan befolyásolni szorongási szintedet. Ha például arra gondolsz, hogy épp közönség előtt beszélsz, valószínűleg elkezdesz izgulni, de ha részletesen felidézel magadban egy olyan emléket, amikor felszabadult voltál és jól érezted magad, oldódni fog a szorongásod.

Próbálkozhatsz azzal is, hogy amikor előjönnek a gátlásaid, megfigyeled, hogy milyen érzések vannak benned és milyen átfutó gondolatok jelennek meg a fejedben önmagaddal, a világgal és másokkal kapcsolatban. Ezután megvizsgálhatod, hogy mennyire igazak ezek a gondolatok, vagy mennyire a félelemeid torzítják el őket. Például nem feltétlenül igaz, hogy csak akkor fognak szeretni, ha minden helyzetben "megfelelően" viselkedsz.

Megteheted azt is, hogy tudatosan úgy kezdesz viselkedni, mintha felszabadultabb lennél és meglátod, tényleg jobban elengeded majd magad. Ebben akár segíthet az is, ha azt játszod, hogy sajár magad kevésbé gátlásos verziója vagy.

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor