Hogyan lehetnék bátrabb, erősebb lelkű?

2011.11.06.
Kedves Szakértő!
Az utcánkban lakik valaki (csak a nemét tudom, de nem szeretném elárulni), aki valószínűleg bolond. A szüleimet is piszkálta már. Anyukám erős idegzetű, ő egyszerűen kikerüli, ő nem fél tőle. Apukám sem fél tőle, pedig volt, hogy rákiabált vagy a kocsijára majdnem ráütött. Én viszont nem vagyok ilyen erős idegzetű. Szorongó típus vagyok, amit nem szégyellek. Inkább zavar. Nem tudok nyugodtan kimenni az utcára. Mielőtt az incidens történt volna ezzel az illetővel, azelőtt sem mertem kimenni, mert féltem, hogy bármi bajom történik (elrabolnak, ki akarnak rabolni, zaklatnak, stb.). Aztán az egyik napon, amikor haza felé indultam ez az alak rám ordított, hogy mit bámulok. Ez jó pár éve volt. De azelőtt láttam, hogy sokat sírt az utcán. Aztán egyik nap jöttem haza és belém rúgott. Teljesen kész voltam. Azt hittem, hogy követ és majd megver. De szerencsére nem tette. Így is alig bírtam ki. Mikor hazaértem, reszkettem a félelemtől és sírtam is. Nem tudom mit tehetnék.
A szüleim tanácsolták, hogy kerülőúton menjek, de így is beleakadok. Nem tudom mit csináljak. Tudom, hogy nem lehet őt bezáratni, hiszen elég sok ilyen intézetet zártak be a múltban. De nem tudok nyugodtan élni így és koncentrálni a tanulásra, semmire. Nem szívesen jövök haza. Vagy ha már itthon vagyok, nem akarok elmenni sehová.
Talán azért találnak meg engem az ilyen emberek, mert látszik rajtam, hogy gyenge vagyok. Ezen nagyon szeretnék változtatni. Jó lenne, ha erősebb lenne a lelkem és nem lennék olyan nyuszi. Szeretném, ha több lélek jelenlétem lenne ilyen helyzetekben.
Előre is köszönöm a választ.

Szakértőnk válasza a Hogyan lehetnék bátrabb, erősebb lelkű? kérdésre

Kedves Levélíró!

Valóban, az is megoldás, ha igyekszel őt elkerülni, de azt gondolom, hosszabb távon nem az a legjobb megoldás, ha hagyod, hogy egy ember ekkora befolyással legyen az életedre. Gondolj bele, eddig is találkoztál már vele és sohasem történt komolyabb baj. Valószínűleg neki leginkább önmagával van problémája, ha nem figyelsz rá, talán békén is hagy. Ha komolyan bántani akart volna bárkit is, már rég megtehette volna, így nem túl valószínű, hogy rád nézve komoly veszélyt jelentene. Ettől még benned lehet a szorongás, de legközelebb, ha meglátod és megint sikerül épségben hazajutnod, gondolj arra, hogy ez is egy bizonyíték rá, hogy a szorongásod túlzott. Legközelebb talán kicsit nyugodtabban tudsz majd gondolni rá és ettől erősebbnek is érezheted majd magad. Ne engedd, hogy ennyire befolyásolja az érzéseidet és az életedet, amikor valószínűleg neki eszébe sem jut, hogy mit tesz veled, akkora problémái vannak a saját életével.

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor