család

2011.10.06.
Üdvözlöm!
Számomra egy nagyon fájdalmos problémával fördulök Önhöz!
A családomról lenne szó! 20 éves vagyok,lány.
Nagyon rossz a családi hátterem! Nem a pénzügyi dolgokkal van a gond! Szinte,hogy az tartja össze a családot!
Hol is kezdjem?! Hárman vagyunk testvérek,van egy öcsém és egy nővérem. Az öcsémmel alapjába véve nincs porbléma,csak akkor ha nővérem telebeszéli a fejét,befolyásolja. Nővérem nagyon rossz ember! Nekem nagyon sokat árt! Ott bánt ahol csak tud! Folyamatosan csak a hátbaszúrást kapom! Sokat szoktam gondolkodni,hogy vajon miért kapom ezt,de egyszerűen nem tudom. Én nem ártottam neki. Beleszól az életembe,a kapcsolatomba,mindenbe! Sokat hazudik rólam még a családnak is,akik hisznek neki. Mindenkit ellenem fordít körülöttem. Barátnőimet,családtagokat,...stb.
A szüleimmel a probléma a következő! Komoly kapocsatban élek már 1,5 éve. A jelenlegi barátom elött is csak komoly kapcsolatom volt. A barátom a 1,5 év alatt kb 3 x volt nálunk,mert egyszerűen utál idejönni és mert nekem is kellemetlen ha idejön,a családom miatt. A 1,5 év alatt én még egyszer sem voltam náluk (távkapcsolat) mert tudom,hogy ugy sem engednének el hozzájuk a szüleim. Főleg apukám nem! Még egy barátommal sem aludhattam együtt! Ami nagyon hiányzik a mostani kapcsolatomból. Sok veszekedés az én családom miatt van köztünk.
Bármit teszek itthol,minden csak rossz. Nem felel meg nekik semmi! Ha kitakarítok nem bírják megköszönni,ha meg nem takarítok ki mindig azt kapom,hogy soha nem csinálok semmit! 20 évesen nem lehetek fél napot sem a barátommal nyugodtan,mert mindig kapom a fejmosást. kivel voltam,mit csináltam,hányszor vettem levegőt..stb! Már túlzás amit ezek művelnek! A barátom már dolgozó ember,én is keresem a helyem. Elterveztük,hogy gyűjtögetünk majd jövőre pedig összeköltözünk! De ugy menjek el itthonról,hogy tudom soha nem fogok ide visszajönni?! Áldom az eget ha csak egy órára is,de el tudok szabadulni itthonról. Utálok hazajönni. Az ünnepek nálunk nem ünnepek. Nálunk a Karácsony is csak pár nap,az év többi napja közül! Nagyon szeretnék végre kiszabadulni ebből a "börtönből" ! Ez minden álmom!
Nagyon sok dolog van még,amiről tudnék beszélni de már annyira kikészítenek ezek a dolgok,hogy nem birok róluk beszélni. Senki sem ért meg,mert nem élik át ezeket! 20 évesen nincs életem! A szüleim irányítanak! Nem lehet velük megbeszélni semmit! Akármilyen problémám van magamnak kell megoldanom,vagy mástól kell segítséget kérnem,mert velük még az időjárásról sem lehet beszélgetni! De komolyan! Ők azt hiszik ilyenek a tökéletes szülők!
Vannak napok,mikor legszívesebben eltűnnék a világból! Legszívesebben öngyilkos lennék,akkor talán elmúlnának ezek a fájdalmak! Van,hogy összeroskadva ülök a szobámban és teljesen magam alatt vagyok! Remegek,sírok,nem kapok levegőt,legszívesebben összetörnék körülöttem mindent,stb!
Kérem segítsen! Nem tudok velük beszélni,mert nem lehet és csak veszekedés lenne belőle,amiből én jönnék ki megint rosszúl! Mit tegyek? Segítségét előre is köszönöm! :( Kitty

Szakértőnk válasza a család kérdésre

Kedves Kitty!

Azt gondolom, így 20 évesen ideje lenne a kezedbe venned az életed irányítását és kiállnod magadért! Az alapján, amit írsz, valóban rossz lehet otthon lenned, de ha nem változtatsz a helyzeten, akkor az magától nem valószínű, hogy változni fog. Az öngyilkosság pedig nem tűnik olyan megoldásnak, mely hozzásegítene egy olyan élethez, melyben jobban érzed magad. Szerintem van olyan helyzet, amikor a legjobb megoldás az eltávolodás. A tiéd talán pont ilyen. Menj el minél többször otthonról, kezdjél el például intenzíven sportolni valamit, az jó ürügy lehet, ráadásul a feszültséget is jól levezeti. Ha elkezdenél dolgozni, pénzt keresni és elköltöznél otthonról akár egyedül, akár a barátoddal, akkor könnyebben alakíthatnád úgy az életedet, ahogyan te szeretnéd. Sőt, talán idővel a családoddal is rendeződne a helyzet.

Addig pedig azt javaslom, hogy ne próbálj nekik annyira megfelelni, hanem éld a saját életedet. Ha akkor sem vagy jó, ha takarítasz és akkor sem, ha nem takarítasz, akkor ne azzal foglalkozz, hogy mikor vagy jó, hanem azzal, hogy mikor szeretnél takarítani. És ez vonatkozik az életed többi részére is. Ha szeretnél találkozni a barátoddal, akkor találkozz vele, hiszen felnőtt nő vagy, természetes vágyakkal. Így sem jobb otthon a helyzet, hogy aszerint élsz, ahogy a szüleid elvárják tőled, akkor miért ne gondolhatnál arra, hogy te mire vágysz?! Persze vedd figyelembe a tetteid következményeit és mérgeled, hogy megéri-e most a vágyaid szerint tenned egyes dolgokat, vagy inkább akkorra halasztod őket, mikor elköltöztél, de tartsd szem előtt őket akkor is, ha a halasztást választod.

Ha úgy érzed, egyedül nagyon nem bírsz a helyzettel megbírkozni, fordulj nyugodtan személyesen pszichológushoz!

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor