szívószál
#Zöldövezet

A műanyag szívószálak szennyezik a bolygót - és károsak az egészségünkre is

2021.03.02.
1 perces olvasási idő

A műanyag szívószálak jól ismertek a súlyos környezeti hatásaik miatt, és gyakran kerülnek óceánokba vagy egyéb állóvizekbe. Ez a probléma több várost is érint (pl. Malibut, Seattle-t, Vancouvert), sőt még az Egyesült Királyságot is, ahol betiltották az egyszeri felhasználású műanyag szívószálakat.

Most azonban egy, a Washington Post-ban megjelent cikk a műanyag szívószálak egy másik negatív hatására is rávilágított: arra, hogy közvetlen hatásuk van az emberi egészségre is. Christy Brissette író szerint a sok káros környezeti hatás mellett egészségügyi okok miatt is fontos, hogy távol tartsuk magunkat a műanyag szívószálaktól.

De mik is ezek pontosan?

Szívószállal való ivás közben több levegő kerülhet az emésztőrendszerbe, növelve ezzel a puffadás lehetőségét. Arra is nagyobb lesz az esély, hogy kilyukad a fogad, ugyanis ha szívószállal iszol, az a cukros és savas üdítőt közvetlenül a fogadra irányítja, így az könnyebben kilyukad, emellett olyan ráncosodáshoz is vezethet a száj körül, mint amilyen a dohányosoknak van.

Brissette szerint az is aggodalomra adhat okot, hogy milyen anyagokból készülnek a szívószálak. Előfordulhat, hogy a szívószál valamelyik összetevője a vízbe szivárog, ami hatással lehet az ember ösztrogén szintjére. Jolene Brighten természetgyógyász szerint is fontos, hogy ne igyunk vagy együnk műanyagból: „általános tévhit, hogy a BPA mentes műanyagok kisebb hatással vannak az ösztrogén szintre. A műanyagok általában veszélyt jelentenek azzal, hogy olyan anyagokat tartalmaznak, melyek zavarják a hormonokat.

Én azt javaslom, hogy olyan gyakran kerüljék a műanyagok használatát, amilyen gyakran csak lehetséges, különösen azokat, melyek élelmiszerrel érintkeznek. Tehát azon túl, hogy 2050-ig az óceánokban levő műanyag száma meghaladhatja majd a halakét, ez egyfajta motivációval is szolgálhat, hogy szívószál helyett mást használj.

(KamaszPanasz – M.D.)