vegyi anyagok
#Zöldövezet

Mennyi vegyi anyagot viselsz nap mint nap?

2010.02.11.
1 perces olvasási idő

Kutatások szerint egy átlagos nő teste nap mint nap több mint 500 vegyszerrel kerül kapcsolatba. Manapság ez nem csak a nőkre jellemző, a tusfürdők, samponok, krémek és más kozmetikumok rengeteg vegyi anyagot tartalmaznak. A legtöbb ember elképed, mikor megtudja, hogy valójában mennyi vegyszerrel állnak kapcsolatban. Íme, itt egy teszt , melyből megtudhatod, mennyi vegyi anyagot viselsz magadon nap mint nap.

Olvasd le a termékekről, melyeket használsz, hogy mennyi összetevőből állnak, és számértékeiket add össze:
- Sampon és hajbalzsam:
- Krémek és kenőcsök:
- parfüm, kölni:
- kozmetikumok:
- Hajápolók:
- Dezodor:
- Minden más:
Összesen:

Meglepődtél?

A legtöbb ember hozzád hasonlóan meglepődik, mikor meglátja ezt a hatalmas számot, viszont ez még mindig nem a végleges érték. Itt van még néhány pont, amit még figyelembe kell vennünk:

1. Sok termék használhatja ugyanazt a vegyi anyagot, melyek más termékekben is jelen vannak, ezért elég ezeket a számításnál 1-nek számolni.

2. A parfümök illatanyaga titkos recept alapján készül, ez azt jelentheti, hogy a gyártóknak nem kell feltűntetniük, hogy milyen és mennyi vegyszert használnak az illatukhoz. A parfümök illatanyaga több száz vegyi anyagot is tartalmazhat, és ez által a kiszámított érték is sokkal nagyobb, mint gondolnád.

3. Az összes vegyi anyag, ami az ilyen termékekben van nem káros, viszont nagy mennyiségben kockázatos lehet az egészségünk szempontjából. Óvakodj az olyan termékektől melyek parabens anyagokat tartalmaznak (A metil, etil, propil és a butil szócskát tartalmazó vegyi anyagok az ilyenek). Kátrányból származó színezékanyagok (FD&C Blue 1, Green 3, a Yellow 5 & 6; D&C Red 33).

Szintén óvakodjunk a Diethanolamin (DEA) tartalmú kozmetikumoktól (minden olyan anyag melyben DEA,TEA és MEA szócska szerepel). Ha érdekelnek, hogy milyen vegyi anyag mire való, és mennyire veszélyezteti az egészséged, rengeteg olyan internetes oldal van, ami ezzel a témával foglalkozik. Érdemes felkeresni!

(G.V.)