környezetvédelem
#Zöldövezet

15 hihetetlenül egyszerű mód, hogy zöldebbé tedd az életedet

2023.11.10.
2 perces olvasási idő

A mai világban sajnos nagy mértékű a környezetszennyezés. Körül vagyunk véve előrecsomagolt élelmiszerek, műanyag zacskók tömkelegével, autókkal, tisztítószerekkel és folytathatnánk a végtelenségig a felsorolást. Mit tehetsz te a környezetért?

Vigyél magaddal egy zacskót a közértbe

Tarts néhány újrahasznosítható zacskót az ajtó közelében vagy a táskádban, hogy ne felejts el vinni magaddal egyet a boltba. Ezek erősebbek és sokkal környezetbarátabbak, mint a műanyagból és papírból készült társaik.

Keress helyileg termesztett termékeket

Minél kevesebb utat kell megtennie az adott ételnek, amíg a tányérodra kerül, annál jobb. Vásárolj a helyi piacon!

Bánj kreatívan a maradék kajával

Azzal, hogy felhasználod az előző esti maradékot, ételt spórolsz meg. Próbáld ki, hogy zsírpapírba vagy szalvétába csomagolod a maradékot, hogy még zöldebb legyél.

Mondj le a palackozott vízről

Minden évben 1,5 millió műanyag palackot gyártanak le, melyek nem csak a pénztárcát, de a bolygót is károsítják! Friss kutatások kimutatták, hogy az ásványvizek nagy része tulajdonképpen palackozott csapvíz, szóval, ha legközelebb megszomjazol, igyál a csapból!

Termeld a saját kajád

Relatíve egyszerű akár az erkélyen is zöldséget, gyümölcsöt és fűszereket termeszteni, még akkor is, ha a városban laksz. A saját növények leszüretelése nagyon jó hobbi és még egészséges is.

Felejtsd el az eldobható borotvákat

Évente 2 milliárd eldobható borotvát használnak el a műanyag csomagolásukkal együtt. Spórolj a számukon és használj inkább rendes borotvát.

Vásárolj pamut, gyapjú, illetve kenderből készült ruhákat

Legközelebb, amikor vásárolsz, felejtsd el a szintetikus anyagokból készült ruhákat, keress természetes opciókat.

Adományozd el a megunt ruháidat

A megunt ruháidat adományozd el, vagy rendezzetek csereberét a barátaiddal!

Zuhanyozz kevesebb ideig

Egy jó technika ahhoz, hogy belődd, mennyi ideje zuhanyozol, ha beraksz egy kb. 5-7 perces zenét, és ha véget ért, kiszállsz.

Legyen a sütőpor a legjobb barátod

A sütőpor, más néven a szódabikarbóna olcsó, könnyen beszerezhető anyag. Nem csak sütéshez jó, de szappan készítéshez, takarításhoz és fogfehérítéshez is kitűnően alkalmas.

Mosogass kézzel

A mosogatógépek háromszor annyi vizet vesznek igénybe, mintha kézzel mosogatnál. Ha csak néhány koszos tányér akad, mosogasd el inkább kézzel.

Szárítsd a ruháidat hagyományosan

A szárítók a háztartás legveszélyesebb energiafogyasztói. Ha szép az időjárás, teregess a kertben, erkélyen. A ruháidnak friss, vegyszermentes illatuk lesz.

Hasznosítsd újra a régi telefonodat

Ha azon gondolkozol, hogy telefont frissítesz, ne dobd el az előző telefonodat, hanem gondold meg, hogy eladod egy újrahasznosítással foglalkozó cégnek.

Ruházz be energiatakarékos égőkbe

Ha mindenki energiatakarékos égőket és izzókat használna, a globális energiahasználatot a tizedére lehetne csökkenteni. Első ránézésre a környezetbarát lámpák drágábbaknak tűnhetnek, de hosszútávon kifizetődőek.

Tömegközlekedj

A tömegközlekedési eszközökkel való utazás, illetve a kerékpározás környezetvédő hatásairól nem is kell beszélnünk, ugye?

(KamaszPanasz – Gy.P., mindbodygreen.com)