kutya
#Zöldövezet

Milyen kutya illik hozzád? Kutyafajták és jellemzőik

2024.03.04.
3 perces olvasási idő

Egy négylábú barát rengeteg örömet hozhat az életedbe. Nemcsak sok örömet, szeretet és ragaszkodást nyújt, de segít az immunrendszered erősítésében, a depresszió és a vérnyomás csökkentésében is. Hogy ki tudd választani a számodra legmegfelelőbb kutyafajtát, magadat is ismerned kell. Mit szeretsz csinálni a szabadidődben?

Elsősorban magadnak, a tesódnak vagy a szüleidnek választasz kutyát? Ne feledd, egy röpke fellángolás miatt nem szabad döntened – egy kutyát egy életre, azaz a kutya egész életére kell választani, szóval gondold meg alaposan, hogy felelős gazdi tudsz-e lenni.

Kutyusok sportosoknak

Milyen kutya illik hozzád?Ha imádsz a szabadban lenni, akkor a legjobb, ha a kedvenceddel is megosztod ezt az örömöt. Bár minden kutya szeret mozogni, egyes fajták jobban élvezik az egész napos sétákat vagy energikus edzéseket. Ilyenek például a rottweilerek, dobermannok, ír- és angol szetterek, border colliek, vizslák, pointerek, német terelőkutyák és dalmaták.

Gyerekimádó kutyák

Igazából minden kutya lehet nagyszerű társa egy gyereknek, de egyes fajták különösen híresek a gyerekszeretetükről. A beaglek és boxerek nagyszerűek azoknak a gyerekeknek, akik imádnak játszani és hancúrozni, a tacskók pedig inkább idősebb, nyugodtabb gyerekeknek valók. Emellett a dán dog és a bernáthegyi is gyerekbarát, védik őket, játszanak velük.

Független kutyák elfoglalt gazdiknak

Elfoglalt vagy, és mindig csinálsz valamit? A kutyák társas lények és sok törődést igényelnek, de egyes fajták sokkal önállóbbak, mint társaik, és jobban be tudnak illeszkedni egy elfoglalt gazdi életébe. Ilyenek az alaszkai malamutok, az orosz agarak vagy a shar-peiek. Segíthetsz a kutyusodnak azzal is, ha két kutyád van, és így egymást is nagyszerűen elszórakoztatják – nem is feltétlenül kell, hogy ugyanolyan fajtájúak legyenek. Például egy labrador nagyon jól kijön egy papillonnal.

Feltűnési viszketegségben szenvedő ölebek

Rengeteg szeretetet és törődést tudsz adni? Ha olyan kutyust akarsz, aki gyengédségre vágyik, akkor válassz pomerániai spiccet, kínai kopaszkutyát, francia bulldogot vagy uszkárt. Ha olyan szeretetre éhező kutyust szeretnél, aki jó házőrző is, akkor egy beagle, angol véreb, vagy spániel lehet a legmegfelelőbb választás.

Kiskutyák kis lakásokba

Ha lakásban laktok, akkor valószínűleg olyan kutyát keresel, aki nem ugat állandóan ok nélkül, és elégedett akkor is, ha csak egy kis sétára viszed le. Ilyen esetekben gondolj a spánielre és a bedlington terrierre. A kis séta elegendő a havanesnek, majompincsinek, chihuahának is, ám ezek a kutyusok gyakran jóval hangosabbak.

Csöndes fajták

A basenjik jól ismertek arról, hogy nem ugatnak, de ennek ellenére kifejezetten energetikus, játékos kutyusok. Csöndes kutya még az agár és az angol pásztorkutya. Jó tudni, hogy a boxerek, bulldogok gyakran horkolnak.

Kutyusok allergiában szenvedőknek

Mivel minden kutyának van olyan fehérje a nyálában és a hámjában, amelyekre egyes emberek allergiások lehetnek, nem létezik olyan, hogy hipoallergén kutya. Persze egyes kutyafajták kevesebb nyálat termelnek, míg mások nem hullatnak annyi szőrt. Azok a kutyafajták, melyeket az allergiában szenvedők számításba vehetnek, például a schnauzer, pudli, bichon.

Ha nehezen mozogsz…

Legyen szó térdfájásról, asztmáról vagy bármilyen testi problémáról, ami hátráltat a mozgásban, olyan kutyára vágysz, aki a házban is eleget tud mozogni, illetve csak rövidebb sétákra van szüksége. Ebben az esetben vagy nagyon kicsi, vagy nagyon nagy kutyák közül tudsz választani. A bullmasztiff, bernáthegyi beéri kevesebb mozgással is, csakúgy, mint a basset hound, shih tzu és a pekingi palotakutya. A terriereknek és a közepes méretű kutyáknak viszont általában rengeteg mozgásra van szükségük.

Szeretet és törődés

Ha elfoglalt vagy, vagy állandóan új kapcsolatokat keresel, akkor érdemes egy olyan kutyafajtát választanod, aki szeret egyik helyről a másikra menni és szeret új embereket ismerni – ebben az is sokat segít, ha nem harapós a kutyus. Az emberimádó kategória abszolút „győztesei” a spánielek, az angol- és ír szetterek, golden retriverek, sima szőrű retriverek, labradorok vagy beaglek, szibériai huskyk és bichon frisek.

Nagyutazóknak

Sokat utazol? Kicsi, könnyen szállítható kutyust érdemes választanod, aki élvezi az utazást és akár egy táskába is belefér – emellett nyugodt marad és még csöndes is. A yorkshire terrier vagy a máltai selyemkutya is nagyszerűen beleillik ebbe a kategóriába.

Kutyusok speciális igényekre

A speciálisan képzett kutyák például képesek csökkenteni az Alzheimer-kórral járó tüneteket, vakokat vagy süketeket tudnak vezetni, epilepsziás betegekre tudnak vigyázni, de akár autista emberek életét is megkönnyíthetik. Ha úgy érzed, hogy neked vagy egy rokonodnak ilyen kutyusra lenne szüksége, akkor hívj fel egy terápiás kutyákkal foglalkozó céget, mérd fel a lehetőségeidet.

Kutyust veszek… Fajtisztát vagy keveréket válasszak?

Most már tudod, hogy milyen kutyus illik hozzád, melyik illeszkedik az életstílusodhoz. A következő kérdés, amit meg kell válaszolnod, hogy fajtiszta vagy keverék kutyust szeretnél választani. Amíg egy fajtiszta kutyát bizonyos jellegzetes jegyek miatt szeretünk, addig egy keverék kutyus is ugyanolyan nagyszerű és szerethető társ, ráadásul gyakran jóval ragaszkodóbb.

Kiskutya örökbefogadása
Egy kiskutya határtalan szeretetet nyújt nekünk. Céltudatosabbá tehet, és segít abban, hogy igazán felnőjünk a gondozásához szükséges kötelességtudat által. Mindezek mellet egy kiskutya birtokában sokkal erősebb lesz az immunrendszered, és a stresszes napokon egy kis játék után máris csökkenhetnek a szorongásaid, melyet okozhat egy rossz jegy, szerelmi csalódás vagy bármi más.

Tippek örökbefogadáshoz

Akár fajtiszta, akár keverék kutyusra vágysz, gyakran találhatsz pontosan neked megfelelő kutyust egy menhelyen vagy egy állatvédő központnál. A menhelyek kutyusok ezreit fogadják be, így köztük szinte minden fajtájú és temperamentumú kutyával találkozhatsz. Érdemes innen választanod, hiszen ők is ugyanúgy vágynak egy szerető gazdira, akihez végre kötődhetnek, és így egy másik kutyusnak is adsz helyet a menhelyen. Ráadásul így általában teljesen ingyen, vagy csak az oltások árának kifizetésével szerezhetsz kedvencet.

Ne feledd, egy kutya hatalmas felelősség és anyagilag is megterhelheti a pénztárcádat. Csak akkor vállalj kutyát, ha biztos vagy benne, hogy a következő 10-15 évben végig gondoskodni is tudsz majd róla!

(KamaszPanasz - Gy.A., webMD.com)