környzetszennyezés
#Zöldövezet

A jövő tízparancsolata

2009.06.19.
2 perces olvasási idő

A klímaváltozás lassítása, a környezetszennyezés csökkentése, és a takarékos vízhasználat érdekében mindennapi tevékenységed során Te is sokat tehetsz. Ha megfogadod az alábbi tanácsokat, hozzájárulhatsz egészséges, tiszta környezeted megtartásához.

Könnyen megvalósítható, mindennapos és környezetkímélő cselekvések. Egy kalauz ahhoz, hogy energia- és víztakarékosabb életet élhess!

1. A számítógép

Kapcsold ki a számítógéped, amikor már nincs rá szükséged! Ha pedig csak rövid pihenőre vágysz, állítsd takarékos üzemmódra. Jó, ha tudod, hogy a laptopok 85%-al kevesebb energiát fogyasztanak, mint a normál számítógépek, a lapos képernyők pedig egyharmadával kevesebb áramot használnak a katódsugárcsövesnél.

2. Áramtalaníts!A jövő tízparancsolata

Húzd ki a dugókat, áramtalanítsd a hifit, a videót, a tévét, mikrót és a számítógépet, ha nem használod őket! Ezek készenléti állapotban észrevétlenül növelik az energiafogyasztást (ilyenkor világít a led, működik a beépített óra, stb.). Kapcsold ki a mobilod éjszakára! Ne etesd a telefonod töltőjét sem árammal, ha befejezted a töltést! Kapcsolós elosztóval könnyen áramtalaníthatók az elektromos berendezések.

3. Világítás

Oltsd le a lámpát, ha hosszabb ideig nem vagy a szobában! Szerezettek be energiatakarékos villanykörtéket- ezek hosszabb ideig bírják és 80 %- kal kevesebb áramot fogyasztanak az átlagosnál.

4. Mosás, vasalás

Mindig tedd tele a mosógép dobját, állítsd a mosást alacsonyabb hőmérsékletre! Használj biológiailag lebomló mosószert. A szárítógép nagyon sok energiát emészt fel, a ruhákat érdemesebb kiteregetni! Mivel a vasalás is áramot fogyaszt, csak azokat az anyagokat érdemes kivasalni, amelyek máshogy nem használhatók.

5. Tisztálkodás

Tusolj fürdés helyett, hiszen zuhanyzáskor kevesebb vizet és a víz felmelegítéséhez szükséges energiát használsz fel. Tényleg csak kivételes alkalmakkor engedd tele a kádat vízzel- akkor jöhetnek a gyertyák és a fürdősó, a böjtért jár a jutalom! Hajmosáskor ne folyasd feleslegesen a vizet, csak öblítéskor nyisd meg a csapot. Fogmosás közben is zárd el a vizet. Válassz a környezetben lebomló tusfürdőt vagy szappant, sampont, fogkrémet.

6. Fűtés

Télen ne fűtsétek a lakást 21 foknál melegebbre! Hűvösben aludni egészségesebb, éjszakára tehát ennél is alacsonyabbra lehet állítani a hőmérsékletet. Húzd el a bútorokat a radiátor elől, hogy jól átmelegedhessen a szoba.

7. Sütés-főzés

Ha fedőt teszel a lábosokra és úgy melegíted az ételt, energiát takarítasz meg. Mindig akkora edényt használj, aminek oldalán nem csapnak fel a lángok! Jobb kevés vízben főzni. A párolás szintén energiatakarékos, mert feláramló gőz a tűzhelyről levéve is képes puhává varázsolni a zöldségeket. Ha nem egy kényes süteményt készítesz, nem kell kivárnod, míg a sütő bemelegszik. Pár perccel az idő lejárta előtt ki is kapcsolhatod, hiszen tartja a meleget és az étel így is elkészül.

8. A szemét

Termelj kevesebb szemetet- vegyél jó minőségű ruhát, elektronikai berendezéseket! Eldobható elem helyett szerezz be egy elemtöltőt és pár tölthető elemet! Válassz a műanyag tányér, - evőeszköz és szalvétahegyeket termelő gyorséttermek helyett olyan kifőzdét, ahol hagyományos tányérban adják az ételt. Írj és nyomtass a papír minkét oldalára! A régi füzeteket ne dobd ki, inkább kezdj bennük új tantárgyat. A kifogyott tollakat töltsd újra. Minden, a kezed ügyébe kerülő, kidobásra ítélt tárgyat vizsgálj meg, hátha másra is felhasználható.

9. Szelektív hulladék

A megmaradó hulladékot gyűjtsétek szelektíven! Legyen külön, rendszeresített helye az üvegnek, műanyagnak, papírnak, fémnek, és a veszélyes hulladéknak. A használt olajat tedd üvegbe, és vidd el olyan helyre ahol megsemmisítik. A háztartási hulladéknak készítsetek komposztálót a kertben.

10. Közlekedés

Sétálj, biciklizz, használd a tömegközlekedést.

Most, hogy az olvasás végére értél, kérlek, ne aggódj! Inkább cselekedj. A globális klímaváltozásnak és a földi édesvízkészlet rohamos csökkenésének tudatában változtatnunk kell. Az energiatakarékosságot gyorsan meg lehet szokni, nemsokára minden tevékenységed rutinná válik. Ha úgy látod, szüleid rosszul viselkednek, őket is figyelmeztesd!

(M.N.)