Fair Trade mozgalom
#Zöldövezet

Fair Trade

2009.06.10.
2 perces olvasási idő

Méltányos csoki, tisztességes tea, együttérző kávé és kezdeményező cukor. Igazán megkívántad őket? Akkor itt az idő, hogy beszéljünk a Fair Trade-ről.

A fejlettebb államokat Ázsia, Afrika és Dél-Amerika fejlődő országai látják el olyan termékekkel, mint a kakaó, a kávé, a tea, a trópusi gyümölcsök, a rizs, a cukor és a pamut. Annak ellenére, hogy milyen messziről szállítják őket, ezek a termékek nem is olyan drágák, ugye? Ez azért lehetséges, mert a felvásárláskor a kereskedők nem fizetik meg a befektetett munkát a földműveseknek, akik emiatt nem tudnak változtatni életkörülményeiken. Ez nem Fair!

A Fair Trade mozgalom célja, hogy csökkentse a harmadik világ termelőinek kiszolgáltatottságát. A kereskedők a megtermelt javakat az előállítási költségüknél magasabb áron vásárolják fel a gazdáktól, így a helyi közösségek oktatásának, egészségügyének fejlesztésére is jut pénz. Akik csatlakoznak a Fair Trade-hez, azok egyértelműen elutasítják a gyermekmunkát, megbecsülik az emberi jogokat, és szem előtt tartják a dolgozók egészségét.

Tudtad?

Jelenleg 58 fejlődő országban 1.5 millió földműves családjának életkörülményeit javítfair tradeja a Fair Trade.

Nem csak a helyiek, hanem a környezet és a tudatos vásárló is profitál a méltányos kereskedelemből. A gazdák a lehető legtermészetesebb módszerekkel művelik földjeiket, elutasítják a génmódosítást, és kevesebb vegyszert alkalmaznak, mint a hagyományos gazdaságok. Ez megóvja a talajt és a vizeket, és minket is, mert a legtöbb áru, ha nem is „bio”, mindenképpen jó minőségű.

A Fair Trade logó talán sokatok számára ismert. Szerintem nagyon mutatós, és sokféle értelmezésre ad lehetőséget. Nekem először a yin és yang jele jutott róla eszembe, ami az összetartozást, a harmóniát szimbolizálja. Aztán, ha jobban megnézed, a jel közepén egy kezét feltartó emberkére ismerhetsz. És persze a színek között ott a kék és a zöld, a természet kedvenc színei. A logót csak olyan termékekre ragaszthatják rá, amelyek egész életútja- a kezdetektől az üzletbe kerülésig- megfelelt a Fair Trade alapelveinek.

Mi a helyzet nálunk?

Magyarországon még nincs hagyománya a Fair Trade termékek vásárlásának, de azért néhány bioboltban, kávézóban, gyógynövényboltban már mi is találkozhatunk velük, és az interneten is megrendelhetők. Összehasonlításképp Nyugat-Európában már a 60-as években megjelent a méltányos kereskedelem, és minden évben világszerte több és több lett a vásárló. Igazi változást azonban csak az hozna, ha csökkenne a csoki, kávé, tea iránti igény, hogy a fejlődő országok kitörhessenek „kiszolgáló” szerepükből.

Igyekezz hazai termékeket vásárolni, az itthon elő nem állíthatóak közül pedig azokat választani, amelyek Fair Trade címkével vannak ellátva. Ez csökkenti a szállításból adódó környezetterhelést is.

További információk találhatóak a Fairtrade Labelling Organizations International (http://www.fairtrade.net) honlapján.

(M.N)