karácsony
#Zöldövezet

Ötlet a környezetbarát ünnepléshez

2009.12.18.
2 perces olvasási idő

Hogyha együtt vagyunk a barátokkal és a családdal az ünnepek és a szünidő alkalmával, miért nem gondolunk egy kicsit a természetre, a bolygónkra is a szeretet ünnepén? Számos olyan praktika létezik, melyeket ha megfelelően alkalmazol jót teszel a földnek és a pénztárcádnak egyaránt. Itt van öt tipp hogy hogyan valósítsd meg a környezetbarát ünneplést!

1.Válassz környezetbarát ajándékokat

Nézz utána olyan ajándékoknak melyek természetes anyagokból készültek, vagy készítsd el őket önmagad! Vegyél olyan ajándékokat melyek újrahasznosított üvegből, fémből, műanyagból vagy papírból készültek. Készíts ajándékokat olyan dolgokból melyeket a ház körül találsz, és már használhatatlanok! El sem tudnád képzelni, milyen nagyszerű ajándékokat készíthetsz például egy használhatatlan cd lemezből vagy cd tokból.

Olyan ajándékokat is kitalálhatsz, melyek segítenek csökkenteni a szemét mennyiségét a háztartásokban. Újra felhasználható bevásárló zacskók, kosárkák, újratölthető vizes edények nagyon jó ajándékok a földünknek, de elsősorban a szeretteinknek. Ezzel nem csak helyet spórolsz meg, hanem egy csomó alapanyagot, melyet az eldobható tárgyak gyártásánál használnának fel.

2.Csomagolj okosan

Nincs szükséged csomagolásra ahhoz, hogy akit megajándékozunk örüljön Ötlet a környezetbarát ünnepléshezaz ajándéknak, inkább használj újrahasznosított anyagokból készült ajándékos zacsit, amit többször is használhatsz, és nem kell ajándékozás után kidobni mint a csomagolópapírokat. Véleményem szerint a csomagolás inkább zavaró, kellemetlen dolog az ajándékokon, és ha belegondolunk semmi szükség rá, csak a szemetet szaporítjuk vele. Ha mégis a csomagolás mellett döntesz, használj újrahasznosított papírból készült csomagolóanyagokat, vagy újságpapírt, ezzel nem teszel kárt a környezetednek.

3. Figyelj oda az apróságokra

Az ünnepi fények, a világítás nagyon sok energiát emészt fel az ünnepek alkalmával, így hát ha este aludni mész vagy elmész otthonról kapcsold le a díszkivilágítást. A legjobb megoldás ha a díszítést is környezetbarát módon oldod meg, például a LED technológia egy nagyszerű újítás.

Karácsonykor kivágott fenyőfa helyett válassz inkább élő fát, melyet visszaültetnek mihelyt vége az ünnepnek. Minek vennél drága karácsonyfadíszeket, hogyha a régi divat szerint is nagyszerűen fel lehet díszíteni a fát? Használj pattogatott kukoricát, és szaloncukrot a fa díszítésére. Hogyha kivágott fát választottatok karácsonyfa gyanánt, mihelyt vége az ünnepnek, a fát ne dobd ki, hanem darabold fel, és ezeket a darabokat használd fel okos módon, vagy tüzeld el, hogy ne vesszen kárba szegény fa.

Figyelj oda a képeslapokra

Küldj olyan képeslapokat melyek igazán számítanak! A legjobb ha e-mailben küldöd el ezeket a képeslapokat(lehet saját készítésű is), vagy használj újrahasznosított papírból készült üdvözlőlapokat. A képeslapokkal sok mindent lehet kezdeni, semmi esetre se dobd ki! Sokan gyűjtik a képeslapokat, vagy új üdvözlőlapot csinálnak belőle, esetleg bekeretezik és így kép gyanánt is szolgálhat.

5.Mindig gondolj az újrafelhasználásra és újrahasznosításra

Amint készülsz az ünnepre, mindig gondolj erre a két alapvető dologra! Hogy ne növeld a szemét mennyiségét, használj például újratölthető elemeket az elektronikus eszközökhöz amiket ajándékozol. Hogyha olyan ajándékokat kapsz melyet nem tudsz használni, vagy továbbadni pl. egy kis méretű pulcsi. Mindig van olyan szervezet aminek odaadományozhatod, hogy segíts vele a rászorulókon.

(G.V.)