karácsony
#Zöldövezet

Környezetbarát tippek Karácsonyra

2013.12.23.
3 perces olvasási idő

Hogyan tedd a karácsonyt zöldebbé és környezetbaráttá? Cikkünkben pár nagyszerű ötlettel szeretnénk segíteni!

Gyertyák

A paraffinból készült gyertyák nagy részben petróleumot tartalmaznak és ezáltal az égésénél sokkal több káros anyagot bocsátanak ki a levegőbe. Sokkal több fosszilis energiát takaríthatsz meg, illetve kímélheted a lakás levegőjének tisztaságát, hogyha méhviaszból vagy szójából készült gyertyát használsz a megszokott paraffin helyett. Ezek a gyertyák sem 100 százalékig újrahasznosítható anyagokból készülnek, viszont 90 százalékkal tisztábbak, illetve 50 százalékkal hosszabb ideig használhatóak, mint a hagyományos paraffin gyertyák.

Egyetlen, 480 grammos paraffin gyertya előállításához szükséges felhasznált kőolajból elegendő energiát lehetne nyerni ahhoz, hogy egy 60 wattos izzó 100 óráig égjen! Ha csak minden századik család cserélné le a petróleum tartalmú gyertyáit méhviaszból készültre, azzal már annyi energiát lehetne megtakarítani, ami elegendő lenne ahhoz, hogy a város főterén álló karácsonyfa izzói körülbelül 6 hónapig világíthassanak!

Karácsonyfákkarácsony

Minden évben fenyőfák millióit vágják ki, hogy pár napig karácsonyfaként tündökölhessenek, majd a kukában végezzék. A legzöldebb megoldás az, hogyha élő fenyőfát veszel, amelyet az ünnepek után elültethetsz a kertben, vagy ha nem kertes házban élsz, felajánlhatod a szomszédos óvoda, iskola parkjának díszítésére. Így nem csak óvod a környezetet, de örömet is szerzel másoknak.

Ugyancsak jó megoldás a visszaváltható karácsonyfa beszerzése, mely szintén élő, földlabdás fa, amit az ünnepek után visszavihetsz a vásárlás helyszínére, ahol gondoskodnak annak későbbi elültetéséről. Bár az élő fával több a macera (szentestéig hűvös helyen kell tárolni, majd a fűtőtesttől a lehető legtávolabb felállítani, valamint ajánlott a gyertyákat mellőzve díszíteni), az újrahasznosítható fenyővel nem csak pénzt takarítunk meg, de a környezetért is teszünk egy keveset. Érdeklődj a helyi faiskolákban, hulladékgazdálkodási szerveknél, növényeket is árusító barkácsáruház láncoknál az akcióról.

Ha az élő karácsonyfa valami miatt nem opció a számodra, helyettesítheted mesterséges karácsonyfával, amellyel szintén tökéletesen megalapozhatod az ünnepek hangulatát. Jóllehet, a hagyományos értelemben vett mesterséges karácsonyfákat nem ajánljuk, mivel PVC-t, vagyis nem újrahasznosítható műanyagot, illetve ólmot tartalmaznak és minőségtől függően csupán körülbelül 6-8 ünnepi szezont bírnak ki, ráadásul Kínából való ideszállításuk is terheli a környezetet, ma már számos ötletes, „csináld magad” környezetbarát karácsonyfa ötletből válogathatsz!

Idén – bármennyire is hangulatos - felejtsd el a díszkivilágítást! Gondolj bele, hogy az áramfelhasználásunk 10-15 %-át már így is a készenléti állapotban hagyott készülékek felhasználása adja! A színes égők helyett válasszátok a sokkal meghittebb hangulatot nyújtó gyertyafényt!

Dekorációk

Hazánkban a háztartásoknak kétharmada vásárol idén új dekorációt, összességében több millió forintot költve. Ha úgy véled, ideje új karácsonyi dekorációval előrukkolni, akkor gondolkozz szezonális növényekben (pl.magyal vagy tűztövis bogyója, dió, fahéj stb) , illetve újrahasznosítható dolgokban, amelyekkel nem szennyezed a környezetet. Ha ezek a háztartások saját készítésű (pl. mézeskalács, habcsók, házi szaloncukor, maradékból varrt díszek stb.) dekorációt használnának, a megtakarított összegből fedezhetnék a Karácsony és szilveszter közötti időszakra eső fűtésköltséget!

Ajándékozás

Minden karácsonykor kerül a fa alá olyan ajándék is, amivel nem igazán tudunk mit kezdeni. Csak olyan dolgokat vásárolj, amiről tudod, az illetőnek tényleg szüksége van rá! Sokkal nagyobb sikert érsz el saját kezűleg készített aprósággal vagy finomsággal, mint egy újabb porfogóval.

Jó ötlet, ha élményt/szabadidőt adsz ajándékba: ajándék kuponok, koncert jegyek, éttermi foglalások – ezek mind remek alternatívák. Készíthetsz mosogatás/takarítás/vasalás/bevásárlás/masszírozás/gyerekfelügyelet stb. kuponokat is – itt csak a fantáziád szabhat határt, hiszen Te tudod legjobban, kinek milyen jellegű segítség esne legjobban. Mindezzel nemcsak pénzt, hanem a bevásárlással töltött időt és a tömeg miatti stresszt is megspórolod!

Az ajándékokat ne, vagy környezetbarátan csomagold be! A Greenpeace elindította a „Ne csomagolj!” mozgalmat, mely a karácsonyi csomagolópapírok pazarló és teljesen fölösleges voltára hívja fel a figyelmet. Jelképe a zöld szalag lett, mellyel kifejezheted, Te nem használsz csomagolópapírt!

Ha a háztartások 50 százaléka helyettesítene csak két darab ajándékot egy-egy borítékkal, akkor több tonnányi papírt takaríthatnánk meg!

(Gy. P. F.)