nyár
#Zöldövezet

Itthon nyaralni jó: Szeged

2012.08.19.
1 perces olvasási idő

Paprika és Pick szalámi. Az ország harmadik legnagyobb városába idén is érdemes ellátogatni, nemcsak a remek múzeumok, és a fantasztikus hangulat, hanem a változatos programok és fesztiválok miatt is.

Történelem

Szeged Magyarország déli határához közel fekszik az Alföldön, a Tisza és a Maros folyók találkozásánál.

A terület az újkőkor óta lakott. A várost először 1183-ban említik. Nagy Lajos király uralkodása idején a régió legjelentősebb városává fejlődött, 1498-ban szabad királyi városi rangot kapott.

szegedA mai városkép kialakításában nagy szerepet játszott az 1879-es árvíz. Az épületek nagy része akkor elpusztult, így a város kénytelen volt beruházni, és modern épületekkel, házakkal, utcákkal szépíteni a várost.

Fontos kulturális központtá vált a város, a Szegedi Tudományegyetem egyre népszerűbb a továbbtanulók körében, illetve a változatos programok, fesztiválok teszik színesebbé.

Programok

A legfontosabb nyári esemény a város életében a SZIN (Szegedi Ifjúsági Napok), amely idén augusztus 22-26 között kerül megrendezésre. Ha még nem vettél jegyet, itt az ideje, hiszen mind a programok, mind a fellépők miatt megéri. Olyan remek zenekarok lépnek fel , mint a Punnany Massif, az Edda Művek, Kowalskyék, a Magna Cum Laude. A fesztiválon a stand up-osok is fellépnek, biztosítva ezzel a még jobb hangulatot.

A város ad otthont a legnagyobb szabadtéri színháznak Magyarországon, ez pedig nem más mint a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az ötletet először 1926-ban Juhász Gyula vetette fel, a többi pedig már történelem. Augusztusban a Mágnás Miskát, és a Hypolit, a lakájt tekinthetik meg a színházrajongók. A részletes programról, illetve a jegyárakról a szegediszabadteri.hu oldalon tájékozódhatsz.

Látnivalók

A rengeteg program mellett szakítsunk időt a városnézésre is, hiszen Szeged rengeteg meglepetést tartogathat. Érdemes egy kiadós sétát tenni a belvárosban. Semmiképp se hagyjuk ki a Pick szalámi , illetve a Szegedi paprika múzeumot. A Dóm téren is érdemes egy kicsit ücsörögni, nézelődni. Érdemes betekinteni a Szegedi Nemzeti Színházba, vagy egy családi nap keretében a Vadasparkba.

(Gy. R.)