nyár
#Zöldövezet

Itthon nyaralni jó: Pécs

2012.08.12.
1 perces olvasási idő

Nem csoda, hogy Pécs a kultúra városa, illetve 2010-ben Essen és Isztambul mellett Európa Kulturális Fővárosa (EKF) volt. Rengeteg érdekes program, kiállítás, és koncert várhat Rád, ha idén ellátogatsz Pécs városába.

Nemcsak Debrecen és Sopron, de Pécs is rengeteg érdeksséget és látnivalót biztosít azok számára, akik belföldi utazásra vállalkoznak.

Történelem

A kelta és pannon törzsek lakta vidéken a 2. század elején a rómaiak alapítottak várost Sopianae néven. A település tartományi székhellyé és a korai kereszténység egyik jelentős központjává vált. Az ebből az időszakból származó ókeresztény temetői építményegyüttest az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2000 decemberében felvette a világörökségi listára. Érdemes ide ellátogatni.

pécsA püspökséget 1009-ben Szent István király, az ország első egyetemét 1367-ben Nagy Lajos király alapította a városban. A középkori Pécset az ország kulturális, művészeti életének egyik központjává tette Janus Pannonius püspök, a magyar humanizmus nagy költője, a latin nyelvű magyar költészet legjelesebb képviselője.

Tegyetek egy nagy sétát a városban, és ismerjétek meg a hajdani virágzó kulturális központ emlékeit. Olyan ez a város, mint egy nagy múzeum. A rengeteg látnivaló után, sziesztaidőben pedig a számos hangulatos cukrászda és kávézó egyikében pihenhetitek ki a séta fáradalmait.

Mediterrán hangulat

A sok látnivaló mellett Pécset átjárja a mediterrán szellem és hangulat. A város macskaköves utcáin kóborolni nemcsak kiadós testmozgást jelent, de remek kikapcsolódást is. Barangoljátok be az egész várost, nemcsak a központ tartogat látnivalót a számotokra. Ne hagyjátok ki az 1956-os emlékművet sem!

Programok

Augusztus elején különböző országok táncaival ismerkedhetünk meg, táncházakba látogathatunk el. Bukovinai, moldvai, görög és sok más táncot járhatunk el, profik segítségével.

Ha késő ősszel keresnénk fel Pécset egy hosszú hétvégén, érdemes ellátogatni a Pécsi Napokra (Örökség fesztivál). A 11 napos fesztivál alatt mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb programot. A részletes program megtalálható a pecsikult.hu oldalon is.

A Szivárvány Gyerekház is nagyszerű programokat biztosít, természetesen a család apró tagjainak. A Lehetsz király!... avagy a középkor napos oldalán programsorozat keretében mind a kicsik, mind a nagyok belekóstolhatnak a középkorba. Készíts merített papírt, tanulj középkori táncokat, énekeket. Főképp 7-12 éveseket várnak, de a kisebb tesód biztos nem bánja, ha elkíséred.

Érdemes megtekinteni a világhírű cseh grafikus, Alfons Mucha elemzéseit, grafikáit, kréta és ceruzarajzait a Pécsi Galériában. A több mint 100 darabos kollekció hűen adja vissza a művész munkásságát.

Rengeteg hasznos infót találsz a következő portálokon: pecsikult.hu, iranymagyarorszag.hu

(Gy. R.)