spórolás
#Zöldövezet

Hogyan takaríthatsz meg pénzt okos vásárlással?

2015.02.19.
2 perces olvasási idő

Ha úgy érzed, túl gyakran költöd a pénzed felesleges dolgokra, mert nehezen állsz ellen a csábításnak, meríts ötleteket az alábbi cikkünkből!

Vannak azok a dolgok, melyekre igazán szükséged van – és vannak azok, amikre nagyon vágysz. A többi pedig „véletlenül” vándorol a kosaradba a délutáni bevásárló-túra során, hiszen a divatos cikkek közt bóklászva csak megvesz az ember néhány olyan haszontalan dolgot, ami nélkül – valljuk be – még lehet élni.


1. Készíts bevásárló listát. Készíts részletes listát, mielőtt elindulsz a küldetésre. A lényeg az, hogy a listához ragaszkodva csak az ott szereplő dolgokra költhetsz pénzt, ez hatékonyan korlátozza a kalandozásaidat.

2. Csak készpénzzel vásárolj. Ne vigyél magaddal több pénzt, mint amennyit el akarsz költeni. Míg egy bankkártyát könnyű teljesen lekopasztani, a zsebedben lévő pénzt nem pótolja egy láthatatlan kéz…

3. Hasonlítsd össze az árakat. Mielőtt megvennéd az adott terméket, tájékozódj a hasonló termékek áráról – az is lehet, hogy ugyanazt a darabot máshol jóval olcsóbban megkaphatod. Ha iPhone-od van, akár az internetet is azonnal segítségedre hívhatod.

vásárlás4. Az alap ruhatárral jobban jársz. Hidd el, sokszor jobban megéri egy mindenhez felvehető, fekete, jó minőségű pulcsit venni, mint egy 80-as évek divatját idéző, extrém ciklámen színű darabot. Mielőtt elköltenéd rá a pénzed, kérdezd meg magadtól, hányszor fogod hordani az adott ruhát! És hány olyan darab van már most is a szekrényben, ami hasonló úton-módon került oda és sosem volt rajtad? Lehet, hogy jobban jársz néhány egyszerű ruhadarabbal, amiket szabadon kombinálhatsz, és kiegészítőkkel hasonlóan vidámmá és érdekessé tehetsz.

5. Kerüld az unalom-vásárlást. Ha nincs mit csinálnod, ne az unaloműző vásárlás legyen az első reakciód. Amint megszületik benned ez a gondolat, vegyél 180 fokos fordulatot, és fektesd energiáidat értelmesebb dologba.

6. Ha nem tudsz dönteni: lépj le. A „megvegyem vagy ne vegyem meg” dilemmával küzdve a legjobb döntés, hogy elhagyod a boltot, és pihenteted az ügyet egy darabig. Pár nap múlva ugyanúgy megveheted azt, amit kinéztél, ha úgy érzed, igazán szükséged van rá. A legtöbb esetben viszont az idő igazolja: fölöslegesen költötted volna el a pénzedet valamilyen haszontalan dologra.

7. Válogasd meg a társaságod. Természetesen nem mindegy, hogy kivel mész vásárolni – hívj olyan barátot, aki racionális ezen a téren, és meg meri mondani neked a véleményét. Azok, akik maguk is könnyedén bánnak a pénzzel, gyakrabban buzdítják barátaikat is vásárlásra.

8. Kedvező ajánlatok az interneten. Néhány üzlet honlapján a leértékelésekről, akciókról is tájékozódhatsz, érdemes ezeket is figyelembe venni.

9. Állítsd elő saját kezűleg. Vannak olyan dolgok, melyeket otthon, jóval kevesebb pénzből magad is előállíthatsz, például átalakíthatod ruháidat tetszés szerint – betoldhatod, levághatod, megfestheted, vagy bármit, ami eszedbe jut. Szobád díszítését, szeretteidnek szánt ajándékokat saját kezűleg is készíthetsz.

10. Ne vakítson el a leértékelés. Teljesen mindegy hogy olcsó, ha egyszer felesleges – ne engedd, hogy másokhoz hasonlóan elnyeljen az akciós termékek óceánja. Ha nincs igazán szükséged valamire, hagyd el a boltot… másnap örülni fogsz, hogy így tettél.

11. Szezonon kívüli vásárlás. Általában olcsóbb, ha szezonon kívül vásárolsz meg néhány szükséges ruhadarabot: például télen a fürdőruhát, nyáron a kabátot. Szezon végén általában amúgy is leárazások vannak, csak arra vigyázz, ha „extra-trendi” ruhát vásárolsz, akkor nem biztos, hogy azt jövő évben is hajlandó leszel felvenni…

12. Ne félj alkudozni. Természetesen nem mindenhol megszokott az alkudozás, de piacon, bolhapiacon, utcai árusnál, használt ruha boltban nyugodtan megpróbálhatsz kedvezőbb feltételeket kicsikarni az eladótól. Kell hozzá egy kis bátorság, de megéri.

13. Kérdezd meg, hátha besegítenek a szüleid. Ha egy nagyobb szabású dologra gyűjtesz, kérdezd meg a szüleid, hajlandóak-e megfelezni a költségeket – viszonzásul ne felejtsd el otthoni teendőidet.

14. „Guberálj”. A szó legjobb értelmében, vagyis: nézz körül az antikváriumokban, bolhapiacon, használt ruha boltban, mielőtt új könyvet, CD-t, ruhát vásárolnál. Az így megszerzett dolgok olcsóbbak, saját történetük van, és néha olyan különlegességekre lelhetsz, amit semmilyen más bolt nem tart raktáron. Ma már az interneten is könnyen és gyorsan lehet használt tárgyakhoz jutni.

15. Tartsd meg a címkét. Ne vágd le a címkéket addig, amíg nem használod az adott dolgot. Így ha később rá is jössz, hogy nincs szükséged rá, könnyebben tovább adhatod pl. egy használt cikk kereskedésben.

(M.N.)