időjárás
#Zöldövezet

Milyen nyarunk lesz? Meg lehet ezt egyáltalán jósolni?

2010.06.12.
2 perces olvasási idő

Hány napra lehet nagy biztonsággal megjósolni a várható időjárást? Egyes amatőr időjósok szerint akár egy évre is, bár ezen a hivatásos meteorológusok csak mosolyognak.

Jelenleg viszonylag nagy pontossággal körülbelül 6 napra lehet előrejelezni, hogy milyen idő várható. Ami hazánkat illeti, a Kárpát-medence domborzati viszonyai még inkább nehezítik a meteorológusok munkáját, mivel a környező hegyek miatt kiszámíthatatlan a légtömegek haladása, esetleges irányváltása. Gyakran lesznek így meteorológusaink közröhej tárgyai, de azt beláthatjuk, hogy nem egyszerű egy ilyen sokváltozós modellt kezelni.

Hazánk éghajlatát a következő tényezők befolyásolják:

  • A napsugárzás mennyisége
  • A felszín visszaverő-képessége
  • Szélviszonyok
  • Domborzat

Mindenkori időjárásunkat döntő részben az úgynevezett "Izlandi minimum" alakítja. Ez az Atlanti-óceán északi részén található alacsony légnyomású terület, "magyarul" akciócentrum. Ez okozza a nyári lehűlést, frontok átvonulását, és természetesen csapadékot is hoz. Télen ellenkezőleg hat: enyhülés, és szintén csapadék (legtöbbször havazás) jár együtt vele. Három másik akciócentrum is kihat hazánk időjárására: Azori maximum (az Azori-szigetek környékén): ez egy állandó magas nyomású képződmény, derült, száraz időt okoz. Szibériai maximum: télen hat, jellemzően ilyenkor hideg és száraz napok köszöntenek ránk. Elő-Ázsiai minimum: nyár végén hozhat forró, csapadékos időt.

Csak nézz fel az égre!

Ha az égre tekintesz, meglepően sok információt találsz, legalább az elkövetkezendő 24 óra várható időjárásáról. Legnagyobb segítségünkre a felhők lehetnek. Ha például cirrusokat látsz az égen, számíthatsz arra, hogy hamarosan hűvösebbre, csapadékosabbra fordul az idő, mivel ezek a felhők a frontok előfutárai. A bárányfelhők (cirrocumulusok) viszont szép időt jeleznek, aggodalomra semmi ok, nyomás ki a strandra!

Milyen nyarunk lesz? Meg lehet ezt egyáltalán jósolni?

Gyakran láthatunk gomolyfelhőket (cumulus) is az égen, ezektől nem kell tartanunk, ritkán hullik belőlük csapadék. De legyünk résen, ha megszaporodnak, mert zivatarfelhővé, cumulonimbus-szá fejlődhetnek. Jellegzetes üllő-formájáról könnyen felismerhető ez a felhőtípus.

klímaváltozás

„Piros az ég alja: aligha szél nem lesz.”

Petőfi Sándor János vitéz című művéből való ez a népi bölcsesség. Bizony, nem is alaptalan a feltételezés. Reggel és este a Nap sugarai sokkal vastagabb légrétegen hatolnak át, mint délben. A kék szín nagy része így már nem jut el hozzánk, a sugarak közül csak a vörös nem nyelődik el, a kelő és nyugvó Nap tehát vörös. Egy kis pára a föld színe felett növeli ezt a hatást. Borús ég, sok pára esetén azonban az összes szín eltűnik, az ég szürke lesz.

időjárás


Ugyancsak növeli a vörös hatást, ha egy terület fölött magas légnyomás található. Ott leszálló légáramlatok dominálnak, ez a leszálló légmozgás pedig a szennyező anyagokat a földfelszín közelében tartja, és ezáltal a naplemente még vörösebb a szokásosnál.

Az északi félteke közepes szélességein az időjárást alakító rendszerek legtöbbször nyugat felől érkeznek. Miután a magas légnyomás általában jó időt hoz, az ilyen típusú vörös naplemente jelzi, hogy tiszta idő közeleg.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az információk sem jelzik előre 100 százalékos biztonsággal a várható időjárást, csak valószínűsítik.

(KamaszPanasz, geographic.hu)