Valentin-nap
#Zöldövezet

Kerüld a szokásos Valentin napot, mégis tedd boldoggá párodat!

2021.02.14.
2 perces olvasási idő

Nem csak Szeretlek! feliratú plüssökkel fejezheted ki az érzelmeidet, ráadásul nem is hiszem, hogy az egészet a Valentin-naphoz kellene kötni. Miért nem mondhatnád el neki minden egyes alkalommal? Tippjeink segítségével megtudhatod, hogyan lépj túl a Valentin-napi giccshalmazon, bonbonokon és virágokon, és közben mégis kifejezd érzelmeidet – csak olvass tovább!

1. Ünnepeljétek a bolygónkat

Menjetek el együtt kirándulni, csak úgy barangolni az erdőbe, a természetbe! Csináljatok forró teás kerti partit, vagy bármit, ami a szabadban van, ezáltal a bolygónk csodáit is érezhetitek!

Leleményesség és esőerdő

Ha a párod szereti a fákat és a természetet, a legjobb ajándék neki a World Land Trust-tól kapható. Ezzel egyszerre véded az esőerdőket és ajándékot is kapsz – egy doboz csoki, illetve egy levél arról, hogy az összegért mennyi területet nem vágtak ki. 20.000 fontért saját erdőt is vehetsz neki – persze ki vásárolna ennyiért, de gondolj csak bele, kevés pénzből is mennyi területet, ezáltal fát és állatot menthetsz meg!

Fenyő neked

Igen, az esőerdős ötlet eléggé elvont, ám ennél sokkal közelibbek és érthetőek, a Tress for Life alapítvány akciói, aminek segítségével különleges fenyőfákat menthetsz meg a kivágástól. Bár ehhez nem jár csoki, akkor is egy őszinte és kedves megmozdulás mind a pároddal, mind a természettel szemben. Egyszerűbb módszer, ha választasz egy ültethető fát, melyet olvadásig cserépben neveltek, aztán elültetitek a kedvenc helyeteken.

2. Főzzetek otthon

Ahelyett, hogy elrohannátok a kedvenc éttermetekbe – csak úgy, mint mindenki más – inkább maradjatok otthon, gyújtsatok meg pár gyertyát és főzzetek saját magatok vacsorát! A legjobb, ha együtt főztök, és akár több fogást is – előételt, levest, főételt és desszertet is készíthettek. Bontsatok fel egy üveg pezsgőt az este romantikus volta miatt, és élvezzétek, hogy kettesben vagytok otthon – mindenféle ember méretű, rózsaszín plüssállatok nélkül!

3. Ajándékozd magadat - csak zölden

Mint már említettük, a boltban kapható giccses cuccok nem csak nem romantikusak vagy kreatívak – a környezetet is nagyon szennyezik. Sokkal jobb, hogyha valami személyeset készítesz neki, és a hangsúly a „készít” szócskán van! Csináld te magad az ajándékot, süss neki sütit! Ha nem tudsz főzni, akkor se bánkódj, írj neki verset, zenét, rajzolj vagy fotózz. Semmi sem jobb, mint amikor magadat adod – sok sikert hozzá!

Valentin-napon biztosan finom parfümmel permetezed magadat, de a legjobb, hogyha egy különösen természetvédő gyár termékeit veszed – egyre több ilyen eco-gyárról hallhatunk. Tehát válassz ki egy illatot kedvesed számára, majd add neki – biztosan nagyon fog örülni!

4. Hagyd a csicsás, import virágokat

Talán Valentin-nap környékén van a legnagyobb forgalma a virágárusoknak – beértve a vörös rózsák árusítóit is. Bár igazán lovagias és romantikus dolog pár szál rózsát venni kedvesednek, a bolygóban mély nyomot hagy, hiszen a legtöbb virágot külföldről hozzák és szállításuk egyáltalán nem kíméletes. Sőt, maga a szállítás olyan környezetszennyező, hogy már a művirággal is jobban járna a bolygó. Vagy hazai, vagy cserepes virágot válassz, de a legjobb talán mégis a virtuális virág – nem szennyezed a környezetet és nem is fonnyad el soha!

5. Zöld babok - csoki másképp

Talán a csoki az olyan ajándék, amivel nem lehet melléfogni – ám ebből is jó a környezetkímélő fajtákat választani. Menj el egy csokoládéboltba és ne a nagy cégek híres termékeit válaszd rengeteg felesleges és szennyező csomagolóanyaggal – inkább vegyél olyat, ami igazi kakaóbabból van és még finom is!

(Gy. A., guardian.co.uk)