horkol
#Testi problémák

Házi praktikák horkolás ellen

2015.04.07.
1 perces olvasási idő

Volt már részed abban a kellemetlen élményben, amikor egy horkoló emberrel aludtál egy szobában? Vagy te horkolsz éjszakánként? Íme, néhány természetes módja annak, hogyan szüntethetjük meg a zavaró zajt, és lehet nyugodt az éjszakánk.

A horkolás lappangó egészségügyi problémáknak is lehet a jele, éppen ezért, ha tudod magadról, hogy horkolni szoktál, akkor beszélj az orvosoddal. De addig is itt van néhány házi praktika, ami segíthet elviselhetőbbé tenni az éjszakákat.

Használj teniszlabdát!

A legtöbben akkor horkolnak, amikor a hátukon fekszenek, tehát ha az oldaladon alszol, akkor nagyobb eséllyel kerülöd el a horkolást. Felmerül viszont a probléma, miszerint nem tudod a mozdulataidat alvás közben kontrollálni, tehát hiába alszol el az oldaladon, idővel nagy valószínűséggel vissza fogsz fordulni a hátadra. A megoldás mégis egyszerű. Csak egy teniszlabdát kell a hátadra erősítened, így amikor a hátadra fordulnál, a nyomás miatt felébredsz. Egyesek pedig képesek egész este az oldalukon maradni, ha egy hosszú párnát tesznek a hátuk mögé.

Támaszd ki a fejed!

Néha egy plusz párnára van csak szükséged, hogy megelőzd a horkolást. Ez egyenesen tartja a hátad és a torkod, ezzel megakadályozza, hogy a légutak még jobban megnyíljanak. Lehetséges, hogy több plusz párnára is szükséged lesz az eredmény eléréséhez.

Fogvédők

Vannak olyan száj- és fogvédők, amiket kifejezetten a horkolás megakadályozására fejlesztettek ki. Ez az álladat olyan pozícióban rögzíti, mely kimutatások alapján az esetek 90 %-ában hatásosan csökkenti a horkolás mértékét.

Párásítsd a szobádat!

Mivel a horkolást gyakran kötik a hideg, száraz levegőhöz, a párologtató használata segíthet kitisztítani az orrjáratokat. A pára fellazítja az orrváladékot, és javítja a légáramlást. Ezek mind olyan tényezők, amik befolyásolhatják a horkolást.

(Gy. Z.)