egészség
#Testi problémák

Egészség-tippek kamaszoknak

2013.11.24.
3 perces olvasási idő

A tinédzser éveidben vagy a legegészségesebb: fiatal vagy, valószínűleg még nem volt súlyosabb betegséged. De ez nem azt jelenti, hogy garantált az örök egészség a számodra. Ebben az életkorban kell elkezdened változtatni a rossz szokásaidon, hogy minél tovább maradhass egészséges. Íme, a leghasznosabb tanácsok.

Szeresd a zöldségeket!

A tested meghálálja. Az egészségügyi előnyeiről számtalan dolgot lehetne olvasni, de ami a legfontosabb, tele vannak rostokkal, vitaminokkal, és ásványi anyagokkal, ami segíti az egészséges szervműködést, az ideális testsúlyt és a jó emésztést.

Védd a bőrödet!

Hagyd a szoláriumot, helyette menj ki 30 percre a napra, de ne feledd a fényvédő krémet! Így drámaian csökkentheted a bőrrák esélyét, miközben D-vitaminnal töltöd fel magad.

Csökkentsd a cukorfogyasztásodat!

Sokan vitatkoztak már arról, hogy a cukor mennyire káros. Tény, hogy nehéz figyelmen kívül hagyni a negatív hatásait. Mondj le a cukros nasikról és üdítőitalokról, annak érdekében, hogy megóvd magad a cukorbetegségtől.

Legyél aktív!

Hasonlóan a zöldségfogyasztásához, a mozgásnak is rengeteg előnye van. Az átlagos kardio gyakorlatokkal megőrizheted az egészséges testsúlyodat, csökkentheted a stresszt, növelheted az energiaszinted és a hangulatodat, és jobban is alhatsz (hogy csak néhány dolgot említsünk). Szokj hozzá még fiatalon a futáshoz, úszáshoz, biciklizéshez, vagy valamilyen sporthoz, hogy teljesebb legyen az életed.

Vedd komolyan az alvást!

Lehet, hogy nem meglepő, de sok tini alváshiánnyal küzd, aminek súlyos egészségügyi következményei lehetnek. Kutatások arra következtettek, hogy az elegendő alvás hiánya érzelmi kihívások elé állíthat, és az iskolában is rosszabbul teljesítesz emiatt.

Ne aggódj!

A stressz nem csak az élet élményeit veszi el tőled, de egyéb ártalmai is lehetnek. A krónikus aggodalom miatt lehet bőrbetegséged, depressziód, asztmád, vagy álmatlanságtól szenvedhetsz. Tegyél magadnak egy nagy szívességet, és hagyj magadnak egy kis időt, hogy lenyugodj, akár egy 30 másodperces mély-lélegzés, vagy egy óra jóga segítségével.

Használj fogselymet!

Persze, minden nap megmosod a fogad reggel és este, de szoktál használni rendszeresen fogselymet is? Tudjuk, hogy a fogorvosod mindig nyaggat vele, és okkal. Ha minden este rászánsz 1-2 percet, akkor hatalmas különbséget fogsz észlelni az orális higiéniádban, emellett megelőzi a fogágybetegségek kialakulását is.

Figyeld, mennyi időt töltesz a gép előtt!

A túl sok idő az internet előtt töltve nem csak a szemedet rontja, de az alvásodra is negatív hatással lehet. Ezen változtathatsz, ha elalvás előtt legalább egy órával kikapcsolod a számítógépedet.

Reggelizz!

Azt mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Ha egészségesen reggelizel, az megfelelően feltölt energiával, így könnyebben indulj a napod. Ha proteint és szénhidrátot eszel reggel, akkor jobban fogsz tudni koncentrálni is napközben.

A biztonság legyen az első!

Lehet, hogy már eleged van a szüleid „kapcsold be magad az autóban!/Vegyél fel bukósisakot!” intelmeiből, de ha ezeket betartod, amikor fiatal vagy, akkor reflexszerűvé válhat ez a szokás a későbbiekben.

Igyál sok vizet!

Íme egy újabb dolog, amit már milliószor hallottál: Minden nap igyál meg legalább 8 pohár vizet. Ha hidratált maradsz, akkor az izmaid könnyebben regenerálódnak, valamint a bőröd is szebb lesz. Vigyél magaddal mindig újratölthető palackot, hogy mindig legyen kéznél víz, ha megszomjazol.

Hagyj fel az előkészített ételekkel!

A gyors- és előkészített ételek szinte mindig sok zsírt, szénhidrátot és cukrot tartalmaznak, amik rossz emésztést, elhízást és súlyos betegségeket is okozhatnak. Hagyj fel ezzel a szokásoddal most, és étkezz inkább egészségesen.

Ne cigizz!

Ezt jó okkal vésték bele a fejedbe: a dohányzás légzési zavarokat, tüdőbajt, rákot, sárga fogakat, rossz leheletet, és egyéb problémákat okozhat – a kényelmetlenséget okozótól az életveszélyesig terjedhet a betegségek súlyossága. Ne gondold úgy, hogy még fiatal vagy, és majd később leszoksz, mivel ha már most nem törődsz az egészségeddel, akkor később még ennyire sem fogsz.

Hallgass a testedre!

Fontos, hogy bízz az orvosokban, de senki nem ismeri jobban a tested, mint te. Fedezd fel magadnak, hogy mitől érzed magad jól, és mi az, ami kellemetlen. Gyakori hasfájás például laktóz érzékenységnek lehet a jele, és ha sokszor kelsz fel éjszaka, akkor az stresszes életmódra utalhat. Ne vedd ezeket semmibe. Ha szükséges, beszélj először a szüleiddel, és utána a doktoroddal.

Védekezz!

Ha úgy döntesz, hogy szexuális életet élsz, akkor a biztonság mindig az első helyen kell hogy álljon, a szituációtól függetlenül. Tudd a lehetőségeidet, és készülj fel a lehető legjobb módon, hogy megelőzd a nemi betegségek veszélyét.

Tudj nemet mondani!

Akár egy olyan barátodról van szó, aki rossz hatással van rád, vagy ha valamire rá akarnak kényszeríteni, a legjobb, amit tehetsz az, ha nemet mondasz. Állíts fel egészséges határokat magadnak, és ne szegd meg őket.

Fogadd el a tested!

Az egészség nem a testsúly kérdése, hanem azé, hogy hogyan érzed magad. Ebben a testben fogod leélni az életed, tehát bánj jól vele, és tanuld meg szeretni mindazért, amit tesz érted.

(KamaszPanasz - Gy. Z.)