fül
#Testi problémák

Fülhallgató: tényleg megsüketülhetsz tőle?

2013.11.05.
2 perces olvasási idő

A fülhallgató gyakran nagyon hasznos eszköznek bizonyul, hiszen könnyű tárolni, bárhová magunkkal vihetjük, és gyakorlatilag bárhol hallgathatjuk vele a kedvenc zenénket. Tudni kell azonban, hogy hogy kell helyesen használni. Ha ugyanis nem így teszünk, könnyen károsíthatjuk vele a hallásunkat.

A fülhallgató miatt a dobhártyád és az egyéb hallószerveid közvetlen közelbe kerülnek a zajforrással. Egy motor vagy egy láncfűrész körülbelül 100 decibel zajt termel, ez elég a halláskárosodáshoz. Ha maximum hangerőn, fülessel hallgatsz zenét, akkor az 85 decibelt jelent közvetlenül a füleidnek. Ez az érték megdöbbentően magas, és ha sok ilyen hatás éri a hallószerveidet, akkor fennáll a veszélye a halláskárosodásnak.

Hogy alakulhat ki a halláskárosodás?

Hallás védelme zajbanA fül a testnek rendkívül érzékeny szerve. Három részből áll: a külső-, a közép- és a belsőfülből. A belsőfülben úgynevezett hallószőröcskék találhatóak, amelyek a hangot továbbítják az agyba. A nagy zaj hatására ezek a kis szőröcskék károsodhatnak,emiatt a hangot csak részben, vagy egyáltalán nem tudják továbbítani.

A test többi részével ellentétben a fül nem regenerálódik. Idővel egyre több és több hallószőröcske károsodik, így a hallás is folyamatosan romlik.

Hogyan védheted a hallásod, miközben élvezed a zenét?

Általában az emberek egészen addig nem veszik észre, hogy károsodott a hallásuk, amíg a baj be nem állt. Ha zenehallgatás után cseng a füled, vagy zümmögést, dörmögést hallasz, illetve ha nem jól hallod a hangokat, recsegést vagy egyéb zajt észlelsz, akkor valószínűleg a hallásod már nem a régi. De aggodalomra semmi ok. Sosem késő elmenni egy hallásvizsgálatra. Keresd fel az orvosodat, aki el tud küldeni egy audiológushoz, egy olyan specialistához, aki különböző eszközökkel meg tudja állapítani, hogy károsodott-e a hallásod, és ha igen, milyen mértékben.

Használd jól a fülesed!

Sokat lehet hallani, hogy “mindent mértékkel”. Így van ez a fülhallgatóval is. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne hallgathatnál zenét, csak fontos, hogy jól tedd azt.

Az egyik megoldás, hogy mérsékled a hangerőt. A maximum hangerő 60%-án hallgatni a zenét bőven elég, és így nincs károsító hatása. A legjobb módszer, ha megkérdezed a körülötted lévőket, hogy hallják-e a zenét, amit hallgatsz. Ha igen, az lehet annak a jele, hogy túl hangosan hallgatod azt, vagy annak, hogy már egy kicsit károsodott a hallásod. Próbáld olyan hangerőn hallgatni a zenéd, hogy a környezetedben lévő emberek ne hallják azt.

Csökkentsd a fülhallgató-használatot 60 percre! Ha már több mint egy órája hallgatsz zenét, vagy nézel videót, egy kicsit vedd ki a fülhallgatódat, pihentesd a füleid pár percre!

A hangos zenehallgatásban más veszély is rejlik. Ha hangos a zene, nem hallhatod a körülötted történő dolgokat. Például, ha éppen át akarsz kelni egy forgalmas úton, és a zene kizár minden zajt, nem biztos, hogy hallod a csengető bicajost, vagy a dudáló autókat, vagy az éppen bekanyarodó villamost.

Vannak más opciók is?

Igen! Legyél retro egy kicsit, és vásárolj fejhallgatót! Manapság egyre népszerűbb a fejhallgató, igaz drágább is, bár a füled épsége érdekében érdemes egy kicsive többet költened. Ha nem vagy a fejhallgatók híve, akkor használj olyan fülhallgatót, ami zajszűrős. Ezáltal nem kell olyan hangosan hallgatni a zenét, így megvéded a füled a károsodástól!

Használd a technika eszközeit okosan, így kényelmesen és bizonságosan élvezheted a jótékony hatásukat.

(KamaszPanasz - Gy.R., teenshealth.org)