Főoldal / TEST / Jó ötlet letörölni az izzadságot?
  2014-07-17

Jó ötlet letörölni az izzadságot?

A nyári kánikula miatt izzad a homlokunk. Jogosan vetődhet fel benned a kérdés: töröljük meg a homlokunkat, vagy ezzel csak a lehűlést gátoljuk?

- hirdetések -

Az orvos szerint jobb nem letörölni

Az orvosok szerint jobb, ha nem törlöd le a homlokodat, kivéve, ha nagyon izzadsz. Az izzadság ugyanis elvonja a hőt azzal, hogy növeli a párolgást. Minden gramm izzadság elpárolgása 2,427 Joule energiát von el a testtől. De ha letörlöd, még azelőtt, hogy elpárologna, akkor a folyamat túl hamar befejeződik, így a tested még több izzadságot állít elő, hogy ugyanezt a hűtési folyamatot elvégezze. Másfelől viszont az az izzadság, ami lecsorog a homlokodról, ugyanúgy kárba vész, mint amit letörölsz, szóval, ha már nagyon szakad rólad az izzadság, akkor nyugodtan nyúlj a törölközőért.

Pótold a folyadékot!

A csöpögő izzadság problémát jelenthet azoknak az embereknek, akik szokatlanul nagyra nőttek (pl.: kosarasok). Azok, akik magasabbak és/vagy súlyosabbak, kevesebb miriggyel rendelkeznek a testük bizonyos pontjain. Ez azt jelenti, hogy az egyes mirigyeknek sokkal több izzadságot kell előállítaniuk ahhoz, hogy elérjék ugyanazt a fokú hűtést, mint ami egy kisebb termetű embernél kevesebb munkába telik. Ez viszont könnyen vezethet dehidratációhoz is, ezért ügyelj a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, vízfogyasztásra.

Lehet, hogy már olvastál arról, hogy a fitt emberek is többet izzadnak, mint azok, akik nincsenek formában. Ez azért van, mert a testük már hozzászokott az extrém gyors hűtéshez.  A személyes „izzadási skála” mégis jobban függ a hőtermeléstől, testtömegtől és felszíntől, mint a fittségtől.

(Gy.Z., slate)