fül
#Testi problémák

A fülzsír eltávolítása

2016.06.14.
1 perces olvasási idő

A fülzsír sokak számára visszataszító dolog, pedig több fontos szerepe is van. Cikkünkből megtudhatod, hogy mik is ezek pontosan, és hogy mi a fültisztítás helyes technikája.

A fülzsír hasznos

A fülzsírnak (tudományos nevén: cerumen) igen fontos funkciói vannak: tisztítja a fül járatait, nedvesen tartja azokat, valamint véd a külső negatív hatásoktól. Segít megakadályozni a különféle fertőző kórokozók szervezetbe való bejutását.

Tehát egyáltalán nem felesleges és szörnyűséges dolog, mint azt sokan gondolják. Ezért nem is szabad a fülzsírt teljesen eltávolítani csupán azért, mert zavarónak vélik egyesek a jelenlétét. A fül-orr-gégész szakorvosok összeállítottak egy részletes iránymutatást azok számára, akik mindenképpen meg akarnak szabadulni némi fülzsírfeleslegtől, lehetőleg biztonságos módon.

fülzsír és hallásMi a fülzsír?

Maga a fülzsír eredetileg egy folyékony anyag, ami a levegőn megszárad. A fülben lévő apró mirigyek váladéka alkotja, amihez keverednek még elhalt hámsejtek és más szennyeződések.

Ez a massza igen lassan, de folyamatosan halad kifelé a fülből, ahogy a váladékot termelő mirigyek folyamatosan biztosítják annak utánpótlását, kifelé haladását segíti még az állkapcsok beszéd vagy rágás közbeni mozgása. Így a fülben lerakódott szennyező anyagok (kosz, elhalt hámsejtek, por és más idegen anyagok) kikerülnek onnan.

Hagyjuk szabadon a fülünket!

Azonban, ha a fülzsír kifelé történő áramlását valami megakadályozza, az problémákat okozhat. Például a fültisztító helytelen használata, idegen tárgy bekerülése, ami lehet szándékos (fülpiszkálás mindenféle oda nem való tárggyal) vagy véletlen. Ezek a káros behatások a fülzsírt betolhatják akár a fül belső részébe is, ahol az felhalmozódva elzárhatja a hallójáratot, ami halláscsökkenéshez, fülfertőzéshez vezethet.

Szintén károsan hat a fülzsír szabad áramlására a különféle füldugók használata és bizonyos fülhallgatók viselése, mert ezek teljesen elzárják a hallójáratot, így a fülzsír felhalmozódik, ami egészségügyi problémákat okozhat.

Ennek következtében évente igen sok ember keresi fel orvosát különféle problémákkal: halláscsökkenés, fülgyulladás, fertőzés. A bedugult fül kitisztítható és a problémák megszüntethetőek, de jobb a megelőzés, mint az utólagos orvosi beavatkozás.

Érdemes évente elmenni egy szakszerű fültisztításra, főleg akkor, ha sokszor használsz fülhallgatót. Ne használj pamutvégű fültisztítót, kerüld a fül idegen tárgyakkal történő piszkálását és a fülgyertyázást, ami különösen veszélyes lehet, mert égési sérüléseket okozhat.

(KamaszPanasz - N. L., safetyissues.com, Lektorálta: Marsi Zoltán oktatás- és egészségfejlesztési szakértő)