fül
#Testi problémák

A fülzsír eltávolítása

2024.05.28.
2 perces olvasási idő

A fülzsír sokak számára visszataszító dolog, pedig több fontos szerepe is van. Cikkünkből megtudhatod, hogy mik is ezek pontosan, és hogy mi a fültisztítás helyes technikája.

A fülzsír hasznos

A fülzsírnak (tudományos nevén: cerumen) igen fontos funkciói vannak: tisztítja a fül járatait, nedvesen tartja azokat, valamint véd a külső negatív hatásoktól. Segít megakadályozni a különféle fertőző kórokozók szervezetbe való bejutását.

Tehát egyáltalán nem felesleges és szörnyűséges dolog, mint azt sokan gondolják. Ezért nem is szabad a fülzsírt teljesen eltávolítani csupán azért, mert zavarónak vélik egyesek a jelenlétét. A fül-orr-gégész szakorvosok összeállítottak egy részletes iránymutatást azok számára, akik mindenképpen meg akarnak szabadulni némi fülzsírfeleslegtől, lehetőleg biztonságos módon.

fülzsír és hallásMi a fülzsír?

Maga a fülzsír eredetileg egy folyékony anyag, ami a levegőn megszárad. A fülben lévő apró mirigyek váladéka alkotja, amihez keverednek még elhalt hámsejtek és más szennyeződések.

Ez a massza igen lassan, de folyamatosan halad kifelé a fülből, ahogy a váladékot termelő mirigyek folyamatosan biztosítják annak utánpótlását, kifelé haladását segíti még az állkapcsok beszéd vagy rágás közbeni mozgása. Így a fülben lerakódott szennyező anyagok (kosz, elhalt hámsejtek, por és más idegen anyagok) kikerülnek onnan.

Honnan tudod, ha túl sok?

Ha túl sok fülzsír termelődik, jelentkezhet fülfájdalom, halláscsökkenés, fülzúgás, fejfájás, orrfújásnál jelentkező orrdugulás.

A fülzsír eltávolításának legegyszerűbb módja, ha fürdés közben alaposan megmosod a füled vízzel (csak a fülkagylót és a hallójárat külső részét!), majd szárazra törlöd. A patikákban is kaphatók továbbá a fülzsír eltávolítására használható készítmények, de ezekről mindig kérd ki orvosod vagy gyógyszerészed tanácsát.

Hagyjuk szabadon a fülünket!

Ha a fülzsír kifelé történő áramlását valami megakadályozza, az problémákat okozhat. Például a fültisztító helytelen használata, idegen tárgy bekerülése, ami lehet szándékos (fülpiszkálás mindenféle oda nem való tárggyal) vagy véletlen. Ezek a káros behatások a fülzsírt betolhatják akár a fül belső részébe is, ahol az felhalmozódva elzárhatja a hallójáratot, ami halláscsökkenéshez, fülfertőzéshez vezethet.

Szintén károsan hat a fülzsír szabad áramlására a különféle füldugók használata és bizonyos fülhallgatók viselése, mert ezek teljesen elzárják a hallójáratot, így a fülzsír felhalmozódik, ami egészségügyi problémákat okozhat.

Ennek következtében évente igen sok ember keresi fel orvosát különféle problémákkal: halláscsökkenés, fülgyulladás, fertőzés. A bedugult fül kitisztítható és a problémák megszüntethetőek, de jobb a megelőzés, mint az utólagos orvosi beavatkozás.

Érdemes évente elmenni egy szakszerű fültisztításra, főleg akkor, ha sokszor használsz fülhallgatót. Ne használj pamutvégű fültisztítót, kerüld a fül idegen tárgyakkal történő piszkálását és a fülgyertyázást, ami különösen veszélyes lehet, mert égési sérüléseket okozhat.

(KamaszPanasz - N. L., safetyissues.com, Lektorálta: Marsi Zoltán oktatás- és egészségfejlesztési szakértő)